Ubekvem fe minisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HERREGUD!

Feministisk profilert debatt i det norske offentlige rom er så å si fraværende, og holder et kvalitetsmessig lavmål. Det er lett å være enig med Mari Teigen (13/3) i at det er grenser for hvilket barnehagenivå, for ikke å si ape-nivå vi kvinnelige kjønnsforskere skal være villige til å debattere på. Hvorfor forventes vi å ha interesse av å møte menn som ikke gidder å lære seg kjønnsteortisk elementær a-b-c, men frimodig debatterer i kraft av penisinnehav? Det vi tilbyr, er kompetanse og ikke et kjønnsorgan. Punktum. Likevel. Beate Solberg reiser en prinsippielt viktig debatt når hun spør om ikke også vi har et ansvar for deltakelse i det offentlige rom og omkostningene ved fravær (11/3). Agnes Bolsø gjør en flørtende avfeiingsmanøver (16/3) i kjent underdanig stil: Tenk at Menn debatterer kjønn en lørdagskveld! I Studentersamfundet i Trondhjem! Dét er stort, det.

Alle de tre debattørene går utenom et minefelt innenfor kjønnsforskningen: ubehaget. Vil vi delta i det offentlige rom utelukkende på våre, eller et bestemt sett «kvinnelige» - premisser, og krever vi på forhånd en garanti for at deltakelsen skal være behagelig? Min erfaring tilsier dessverre det. Men dette er en grunnholdning blant mange kvinnelige kjønnsforskere, en holdning som strekker seg langt utover deltakelse på offentlige arenaer. Også innad i det egne huset gjelder det å unngå ubehaget, man vil leke med de som tenker opportunt og forsker på den rette måten, dvs. stiller snille patriarkatskritiske, men ikke selvkritiske spørsmål. Eksklusjonsstrategiene er da også velutviklede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer