Delingsøkonomien har for alvor nådd beslutningstakernes oppmerksomhet.
Ett av nyttårsforsettene til finansminister Siv Jensen er å finne ut hvordan hun skal forholde seg til taxitjenesten Uber og hotelltjenesten Airbnb. Og på torsdag skal NHO blant annet diskutere delingsøkonomien på årskonferansen. Det er på høy tid.
Vi er nødt til å benytte oss av de enorme mulighetene som nettet gir til å dele tjenester og varer mellom oss, på en måte som sikrer rettferdige konkurransevilkår, samt arbeidstakerne og forbrukernes rettigheter.
Delingsøkonomien går i korte trekk ut på å lage markeder for å dele ting mellom oss. Du har en drill du ikke bruker, mens jeg trenger en drill jeg ikke har. Framfor å gå til naboen kan du nå gå på nettet og dermed øke nabolagets rekkevidde. Legg til penger, så økes i tillegg villigheten til å «låne ut» tingene til fremmede.
Med andre ord: Kapitalismen inntar enda en sfære. Men det betyr også en bedre utnytting av ressursene, mindre forbruk, flere inntektsmuligheter og et tettere fellesskap mellom folk.
I praksis har likevel ikke utleie av drill og andre eiendeler tatt av, slik mange trodde for fem år siden. Det har imidlertid Uber og Airbnb, som tjener sine penger på å forene de som vil bli kjørt eller bo et annet sted for en periode, med dem som vil kjøre eller leie ut leiligheten sin, ved hjelp av internett og smarttelefonen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger