Ubrukelig undersøkelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet hadde 02.06.06 på sin førsteside teksten «Så mye vin er bra for hjertet». Dette er bare en av en lang rekke liknende oppslag som forteller om alkohols positive egenskaper. Nå er Dagbladet igjen på banen med sin førsteside 16.06.08 med teksten «Nå kan du drikke mer». Er det riktig det Dagbadet hevder? Jeg vil i denne kronikken se på hva vi vet og ikke vet om alkoholens effekt på folks helse.

Undersøkelsen det vises til i siste oppslag er publisert i American Journal of Medicine. Det er en såkalt epidemiologisk observasjonsundersøkelse hvor de har sett på forekomsten av sykdom i 3 ulike grupper: avholds, moderat bruk og større bruk av alkohol. Denne type undersøkelse kan aldri bevise noe som helst. Problemet med slike undersøkelser er at de 3 gruppene kan være ulike m.t.p. mange andre ting som kan påvirke sykdom/død (røyking, kosthold, aktivitet mm.). Dette justerer man for med statistiske metoder, men likevel kan konklusjonen være helt feil.

Et kjent eksempel fra medisinens verden er kvinners bruk av østrogen. En rekke observasjonsundersøkelser fra ulike deler av verden har vist at kvinner som bruker østrogen får mindre hjertesykdom enn kvinner som ikke bruker det. Dette har gjort at mange leger har gitt dette til sine kvinnelige pasienter og mange kvinner har bedt om å få det av sin lege. Er dette god medisin? For å finne ut av slikt bruker medisinsk vitenskap det som kalles «randomisert kontrollert studie» (RKS). Da ble det samlet en stor gruppe kvinner som ved loddtrekning ble delt i to grupper. Gruppene var like m.t.p. røyking og en rekke andre faktorer som vi vet har betydning på sykdom/død. Kun bruk eller ikke bruk av østrogen var det som skilte dem, halvparten fikk østrogen og de andre «narreøstrogen». Konklusjonen ble det motsatte av hva observasjonsundersøkelsene hadde vist. Bruk av østrogen økte faren for hjertesykdom. Forklaringen er at østrogenbrukende kvinner lever sunnere: de røyker mindre, trener mer og spiser sunnere kost. Den statistiske justeringen til tross, observasjonsundersøkelsen hadde lurt oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer