Ubrukte stemmer

Det er naivt å tro at de unges interesser prioriteres av eldre velgere.

GAMLE STEMMER: «Ifølge kampanjen hadde de over 50 år tre ganger så mye påvirkningskraft sammenliknet med de under 30 år ved forrige valg. Dette er dels på grunn av at de er flere, men også fordi de bruker stemmeretten oftere», skriver artikkelforfatteren. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix
GAMLE STEMMER: «Ifølge kampanjen hadde de over 50 år tre ganger så mye påvirkningskraft sammenliknet med de under 30 år ved forrige valg. Dette er dels på grunn av at de er flere, men også fordi de bruker stemmeretten oftere», skriver artikkelforfatteren. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Ved forrige stortingsvalg brukte 76 prosent av befolkningen stemmeretten. Av førstegangsvelgerne var det bare 57 prosent som tok seg bryet med å troppe opp i valglokalene. For det er slik det framstår. Som om det er slitsomt å stemme.

Nærmere halvparten av velgerne under 30 år bruker ikke det viktigste og mest tilgjengelige instrumentet for innflytelse i det norske politiske samfunnet - stemmeretten. Det er problematisk.

Velfungerende demokrati forutsetter en deltakende befolkning. Hvis den lave valgdeltakelsen blant de yngre velgerne vedvarer i åra framover, står vi overfor et problem. Det nytter ikke å tenke at politikken går sin gang uavhengig om man deltar eller ikke.

Det burde være av interesse for de unge å bidra til utformingen av samfunnet hvor vår egen og kommende generasjoner skal tilbringe tiden. Det er naivt å tro at de unges interesser prioriteres av eldre velgere.

Valgdeltakelsen er høyere blant eldre. Ifølge kampanjen hadde de over 50 år tre ganger så mye påvirkningskraft sammenliknet med de under 30 år ved forrige valg. Dette er dels på grunn av at de er flere, men også fordi de bruker stemmeretten oftere.

Oppfatningen av hvor privilegerte vi er som har muligheten til å stemme fritt, faller min generasjon mer som en selvfølge enn et privilegium, skal man tro tallene. Og det er her det skurrer. Stemmeretten burde ikke tas for gitt, da det har vært en lang vei til dit vi er i dag.

I år feirer vi stemmerettsjubileet, at kvinner på lik linje med menn fikk stemmerett. Jubileet er også en påminnelse om at stemmerett ikke alltid har vært en selvfølge for alle.

De rundt 300 000 unge stemmene som ikke lot høre fra seg ved forrige stortingsvalg kunne gitt betydelige utslag på valgresultatet. Vi som har mest tid igjen, bør selv velge hvem som skal representere oss.

Det er i vår interesse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.