KUTTER NI STILLINGER: Ni av Børge Brendes medarbeidere, deriblant kulturansvarlig ved ambassadene i Moskva og London, sendes hjem for å arbeide for UD i Norge. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KUTTER NI STILLINGER: Ni av Børge Brendes medarbeidere, deriblant kulturansvarlig ved ambassadene i Moskva og London, sendes hjem for å arbeide for UD i Norge. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

UD kutter i kulturpolitikk

Utenriksdepartementet nedbemanner på kulturfronten, og sender kulturattacheer hjem. - Dårlige prioriteringer, sier Anniken Huitfeldt og Trine Skei Grande.

(Dagbladet): Utenriksdepartementet nedbemanner i utlandet, og flytter ni stillinger hjem. Blant kuttene er kulturattacheene ved de norske ambassadene i Moskva og London.

Både Anniken Huitfeldt (Ap) og Trine Skei Grande (Venstre) stiller seg spørrende til beslutninga.

- Det er galt å nedprioritere kultur ved den norske ambassaden i Moskva og London. Kulturattacheene er viktige for å fremme norske kunstnere i utlandet, og ansatte ikke lenger skal jobbe med dette, er det en klar nedprioritering av kulturarbeidet, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Russisk samarbeid Den tidligere statsråden mener attacheene er spesielt viktig i det norske forholdet til Russland, sett i lys av situasjonen i Ukraina.Huitfeldt har tidligere vært kritisk til kultursatsing i UD

- Attacheene er gode samarbeidspartnerne for norske kunstnere, og jeg så hvor viktig jobb de utfører for Norge da jeg var kulturminister. Jeg mener kultursamarbeidet med Russland burde styrkes i dagens situasjon, legger hun til.

Trine Skei Grande, som stilte skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H) om saken i Stortinget, sier hun er ekstra på vakt overfor UDs kulturprioriteringer etter de store kuttene i reisestøtta ifjor høst.

- Engasjement rundt norsk kultur i utlandet er viktig, spesielt i London og Moskva, som er to av våre viktigste utenriksstasjoner. Dette er spesielt viktig med tanke på menneskerettighetsutfordringene i Russland, sier Skei Grande, og legger til:

Tilfeldig -Vi skal jobbe for at ambassadene i Moskva og London beholder kulturattachétitlene, selv om stillingene nå forsvinner.

I sitt svar til Stortinget forsikrer Børge Brende at dette ikke betyr at regjeringa nedprioriterer kultur i utlandet.

«Stillingene ble ikke trukket fordi det var stillinger med ansvar for kulturfremme, men som et resultat av en vurdering av robusthet i oppsettet ved den norske utenriksstasjonen i det aktuelle landet».

I praksis blir det slik at oppgavene som tilfalt de kulturansvarlige i London og Moskva, nå gis til noen andre eller fordeles utover flere. Ifølge UD er det tilfeldig at to av de ni stillingene er kulturrelaterte.

LIKER IKKE KUTTENE: Anniken Huitfeldt mener UD trenger alle sine kulturfolk i Moskva og London. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
LIKER IKKE KUTTENE: Anniken Huitfeldt mener UD trenger alle sine kulturfolk i Moskva og London. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer