UD og folkemordet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TYRKIA: Et folkemord er en overlagt og systematisk ødeleggelse av en etnisk, religiøs eller nasjonal gruppe. Regjeringen mener den fordømmer alle menneskerettighetsovergrep, men har samtidig vondt for å kalle folkemordet på kanskje så mange som 1,5 millioner armenere i det ottomanske Tyrkia for nettopp det. Hvorfor?

Statssekretær Elisabeth Walaas i UD ga forleden svaret: «vi er opptatt av at dette er noe som skjedde for lang tid siden, og anser ikke at det er hensiktsmessig i forhold til fred og forsoning å gå inn i spørsmålet». Historien kan trygt overlates til historikerne, vi andre tar oss av en ansvarlig realpolitikk og strategiske interesser, er i grunnen UDs budskap. Om det bare var så enkelt. Det er det ikke.

Det et sivilisatorisk gode og fremskritt at stadig flere ugjerninger kalles for hva de er, faktisk og rettslig. Folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser, tortur, tvungen forsvinning, osv har fått folkerettslige definisjoner som en forutsetning for kriminalisering. Kriminaliseringen skal lette bekjempelsen av ugjerningene. Politisk "hensiktsmessighet" undergraver disse anstrengelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer