Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

UD og TV 2 krangler som løver om riksvåpenet

- Neste skritt regjeringsadvokaten.

STÅR PÅ SITT: Stein Kåre Kristiansen og Arne Strand har ingen planer om å rette seg etter Utenriksdepartementets krav om å endre logoen i deres aktualitetsprogram «Kristiansen & Strand». Kristiansen mener saken viser at Utenriksdepartementet har lite å gjøre. Foto: TV 2
STÅR PÅ SITT: Stein Kåre Kristiansen og Arne Strand har ingen planer om å rette seg etter Utenriksdepartementets krav om å endre logoen i deres aktualitetsprogram «Kristiansen & Strand». Kristiansen mener saken viser at Utenriksdepartementet har lite å gjøre. Foto: TV 2 Vis mer

(Dagbladet): Til sitt program «Kristiansen & Strand», har TV 2 designet en egen logo som trekker veksler på det norske riksvåpenet.

Programmet er en del av TV 2 Nyhetskanalen sin satsing på politikk og aktualitet, men Utenriksdepartementet er mindre fornøyd med måten programmet profilerer seg på.

10. oktober sendte de nemlig et brev til TV 2 der de ba om at logoen fjernes som vignett for programmet «med umiddelbar virkning».

I brevet viser de til straffeloven § 328, første ledd, hvor det står at «med bøter eller fengsel inntil 3 måneder straffes den som uheimlet bruker norske eller utenlandske våpen, merke eller segl eller noe våpen, merke eller segl som lett kan forveksles med slike.»

Nekter å fjerne Utenriksdepartementet kommenterer videre at «slikt misbruk er også rettsstridig etter markedsføringsloven §§ 7 og 26 (...).»

Men TV 2 ser ikke noen grunn til å rette seg etter UDs krav.

I sitt svarbrev datert 18. oktober, skriver de:

• TV 2s logo skiller seg fra riksvåpenet ved at bunnfargen er lilla, ikke rød
• TV 2s logo har et bånd rundt midten med tittelen «Kristiansen & Strand»
• TV 2s logo har ikke noen krone, rikseple og kors på toppen
• TV 2s logo har en annen utforming av selve skjoldet enn riksvåpenet
• Utformingen av løven har en annen strek og er langt mer «diffus» i sin fremtreden enn riksløven

TV 2s advokat skriver også at kanalen har gjort grep for å skape «god avstand» til riksvåpenet, nettopp for å unngå forvekslingsfare.

- Til regjeringsadvokaten Når Dagbladet ringer Utenriksdepartementets avdelingsdirektør Morten Paulsen for å høre hva han tenker om svaret, ser han ikke ut til å ha endret standpunkt.

- Jeg har konstatert at TV 2 har svart, og gitt det videre til saksbehandler. Jeg vil tro at det neste stedet vil være å sende saken til regjeringsadvokaten. Det er vanlig saksbehandling, sier Paulsen.

LOGO: Dette er vignetten som Utenriksdepartementet mener likner for mye på det norske riksvåpenet. Foto: TV 2
LOGO: Dette er vignetten som Utenriksdepartementet mener likner for mye på det norske riksvåpenet. Foto: TV 2 Vis mer

- Så dere ble ikke overbevist av TV 2s svar?

- Når vi først har tatt opp saken, så mener vi at det er en grunn til det, svarer han.

- Lite å gjøre Programleder Stein Kåre Kristiansen rister på hodet av saken.

- Jeg registrerer at det er et par ting man ikke skal spøke med; Muhammed og riksvåpenet.

Kristiansen regnet med at saken ville bli løst av TV 2s svar.

- Utenriksdepartementet har tydeligvis lite å gjøre. Jeg skjønner det er viktig å beskytte riksvåpenet som symbol, men jeg ser ikke at det er noen grunn til å reagere på vår variant, sier Kristiansen, som forteller at TV 2 nå vil avvente en ny henvendelse fra UD.

ORIGINALEN: Det norske riksvåpenet.
ORIGINALEN: Det norske riksvåpenet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media