Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Udemokratisk og skammelig i WTO

Den udemokratiske prosessen på WTO-møtet i Nairobi er skammelig!

FATTIGDOM: Demonstranter i gatene i Nairobi under WTO-konferansen tidligere denne måneden. Foto: Aksel Nærstad
FATTIGDOM: Demonstranter i gatene i Nairobi under WTO-konferansen tidligere denne måneden. Foto: Aksel Nærstad Vis mer
Meninger

Over 20 000 mennesker dør hver dag av sult, og det er nesten 800 millioner mennesker som sulter. Likevel forkastet ministerkonferansen i Verdens handelsorganisasjon (WTO), som ble avholdt i Kenya i midten av desember, forslag om at alle utviklingsland skal kunne sette i verk program som fungerer godt i India og noen få andre utviklingsland for å bekjempe sult.

Heller ikke en rekke andre forslag som var lagt fram av utviklingsland for å redusere fattigdom og styrke økonomisk utvikling i utviklingslandene ble vedtatt.

Det er 14 år siden den såkalte «utviklingsrunden» ble vedtatt på WTO's ministermøte i Doha. De fleste sakene i programmet for å bedre utviklingslandenes stilling i verdenshandelen er fortsatt ikke behandlet.

Bare noen «museskritt» på meget få områder ble tatt i Nairobi, og det ble bare fattet uforpliktende vedtak om å fortsette forhandlinger på temaer som er viktige for utviklingsland. Samtidig åpnes for forhandlinger om økt liberalisering på flere områder, slik de internasjonale storselskapene og noen av de rikeste landene har ønsket.

Møtet i Nairobi var det første ministermøte i WTO som ble avholdt i Afrika, men ikke et eneste afrikansk land og ingen av de minst utviklede landene fikk være med i gruppa som utformet det endelige vedtaket! Under ministermøtet var det en rekke arbeidsgrupper på ulike temaer og plenumsmøter der alle land deltok, men det endelige vedtaket ble framforhandlet i ei gruppe bare bestående av EU, USA, India, Kina og Brasil. Forslaget som ble lagt fram som et ultimatum; vedta det eller ingenting!

Det er bare tre måneder siden alle medlemslandene i FN etter en lang og demokratisk prosess vedtok 17 bærekraftsmål og 169 målsettinger under dem. Uka før WTO-møtet vedtok 190 land klimaavtalen i Paris - også etter en åpen og demokratisk prosess. Den udemokratiske prosessen på WTO-møtet i Nairobi og at forslag som kunne bidra til å bekjempe sult, fattigdom og klimaendringer ble forkastet, er skammelig!

Utenriksminister Børge Brende spilte en sentral rolle under ministerkonferansen. Han var en av de to ministrene som samarbeidet med Kenyas leder for konferansen med å utforme ministererklæringen. Hva mener du Børge Brende om den udemokratiske behandlingsmåten, utelukkelsen av Afrika og de minst utviklede landene fra gruppa som forhandlet fram sluttresultatet, og om at konferansen ikke engang ga alle utviklingsland lov til å gjennomføre program mot sult som India har i dag?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media