UDI versus FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ET INNLEGG

6. mai skriver UDIs direktør Trygve G. Nordby at kronikken «En skam»(Dagbladet, 3. mai) inneholdt en «rekke feilaktige påstander» om UDIs behandling av tsjetsjenske asylsøkere. Nordby presiserer at UDI ikke vil sende tsjetsjenere tilbake til Tsjetsjenia, men til «øvrige deler av Russland». Dette høres tilforlatelig ut, men problemet er at tsjetsjenere diskrimineres på boligmarkedet, i forbindelse med bosetningstillatelse, skole og helsetjenester, at de forfølges av politi og andre myndigheter, samt at de blir angrepet av ekstreme nasjonalistiske grupper. Diskriminering av tsjetsjenere er dokumentert av en rekke FN-organisasjoner, samt av de store menneskerettighetsorganisasjonene og mediene. Konsekvensen er at returnerte tsjetsjenere tvinges tilbake til krigssonen i Tsjetsjenia.

Nordby hevder at UDI bruker «menneskerettighetsorganisasjoner som kilder», men i så fall har direktoratet gjort dette på samme måte som fanden leser bibelen. Det er riktig at vi har hatt mange møter med UDI og oversendt en mengde materiale, men våre konklusjoner og anbefalinger får overhodet ingen gjenklang. Tilfellene der vi har dokumentert at returnerte tsjetsjenere har blitt kidnappet og torturert i Tsjetsjenia, er ikke nevnt i UDIs bakgrunnsmateriale.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.