Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: UDI

UDIs direktør fraskriver seg eget ansvar

Stortinget må nå gi klar melding til Justisdepartementet, UDI og UNE om hva individuell utredning og vekting av barns beste betyr i utvisningssaker.

GRIP INN!: Saken om den iranske tannlegen Mahsa Aghabararian, som må forlate sitt 6 måneder gamle barn og sin mann i Norge etter krav fra UDI, har vakt oppsikt. Generalsekretær Ann-Magrit Austenå (bildet) krever at Stortinget griper inn mot UDIs rigid restriktive tolkning av lovverket. Foto: NTB scanpix
GRIP INN!: Saken om den iranske tannlegen Mahsa Aghabararian, som må forlate sitt 6 måneder gamle barn og sin mann i Norge etter krav fra UDI, har vakt oppsikt. Generalsekretær Ann-Magrit Austenå (bildet) krever at Stortinget griper inn mot UDIs rigid restriktive tolkning av lovverket. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

I flere rettsavgjørelser har lagmannsretten konkludert at utlendingsforvaltningens vedtak er ugyldige, og at utvisningen er en uforholdsmessig inngripen i barnets liv etter utlendingsloven § 70.

Forvaltningens praksis i utvisningssaker hvor barn blir berørt har lagt seg på en så restriktiv linje innenfor rammen av lovverket de skal anvende, at retten har sett seg nødt til å korrigere.

Staten ved Utlendingsnemnda (UNE) har anket flere av de seneste beslutningene, men bare én av dem har sluppet inn i Høyesterett – og behandles der i går og i dag.

NOAS mener Stortinget nå må gi klar melding til Justisdepartementet, UDI og UNE om hva individuell utredning og vekting av barns beste betyr i utvisningssaker, slik Stortinget måtte på vegne av lengeværende barn i 2014 og enslige mindreårige asylsøkere i 2017.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media