Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

UDIs hykleri

FUNGERENDE DIREKTØR

i UDI, Manuela Ramin-Osmundsen, bringer god debattkultur til myndighetenes øvrige respons i kritikken mot asylinstituttet, ved at hun i sitt innlegg 11/10 er saklig og forholder seg til kjernen i min bekymring 25/9: har UDIs bruk av «alderstester» ført til manglende faglig uavhengighet, for stor lydhørhet til den sittende regjeringens asylpolitikk og manglende ivaretagelse av felles interesser i behandlingen av asylsøknader fra enslige mindreårige? Hun innrømmer imidlertid ingen feil ved å unngå å svare på de vanskelige punktene. Ramin-Osmundsens positive stil skaper et skinn av legitimitet, men hennes svar stemmer ikke overens med UDIs viten og virke:

Hun hevder at UDIs metode - å bruke røntgen til å «teste» søkerens alder - er basert på seriøse, nøkterne undersøkelser uten å forholde seg til at Norges fremste ekspertise på skjelettmodning mener at UDIs bruk er useriøs (Klassekampen 24.02.03), og at legeforeningen (TfDNL 2000) ikke ønsker at medlemmene medvirker til «alderstestingen». UDI er fullt ut klar over kritikken, men i sitt svar later hun altså som ingenting. Hun hevder videre at «alderstesten» ikke er avgjørende for søkerens troverdighet og at søknader behandles individuelt. UDIs saksbehandlere vil ikke kjenne seg igjen. Avslag på asyl har i flere saker direkte sammenheng med ikke-bestått «alderstest» og UDIs praksis er ikke i tråd med Høykommissærens i FNs anbefalinger. Forskjellen mellom skinn og virkelighet i hennes svar viser på denne måten UDIs organisatoriske hykleri.

SPØRSMÅLET OM

UDIs faglige uavhengighet baserer seg på medisinsk rasjonalitet og juridisk ansvarlighet står derfor fortsatt ubesvart - og dermed om UDI treffer riktige beslutninger i alderssakene eller i for stor grad styres av regjeringens politikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media