DEBATT

Debatt: Menneskerettigheter

UD bekrefter at Norge ikke er et foregangsland

Som tidligere påpekt, skyver Norge andre land foran seg, skriver innleggsforfatteren.

Verifiserer: Vi oppfatter svaret fra UD som en solid bekreftelse på vår påstand i kronikken 7. oktober om at det er en myte at Norge er et foregangsland på menneskerettigheter, skriver Berit Vegheim. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
Verifiserer: Vi oppfatter svaret fra UD som en solid bekreftelse på vår påstand i kronikken 7. oktober om at det er en myte at Norge er et foregangsland på menneskerettigheter, skriver Berit Vegheim. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sitt svar til oss 14. oktober hevder Utenriksdepartementet (UD) at de fleste stater er uenig med FNs overvåkningskomité for konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, CRPD, i komiteens tolkning av forbudet mot bruk av tvang og fratakelse av rettslig handleevne. «Dette gjelder de fleste andre land», skriver statssekretær Marit Berger Røsland.

Som vi påpekte i vår kronikk 7. oktober skyver Norge andre land foran seg.

Men la oss undersøke fakta om hva andre land mener.

92 av de 168 landene som har ratifisert CRPD, har til nå også ratifisert protokollen som gir individklagerett. Norge hører altså til minoriteten som ikke har gjort det.

Det er riktig som UD hevder at landene kan ha lovgivning som er i strid med konvensjonen, men kun tolv land har funnet grunn til å avgi egen tolkningserklæring til artikkel 12 som forbyr umyndiggjøring og kun fire land til artikkel 14 som forbyr bruk av tvang. Norge er altså ett av disse tolv og disse fire.

At mange land i verden ikke oppfyller menneskerettsforpliktelser er ikke noe spesifikt knyttet til denne konvensjonen, og det vet også norske myndigheter. Men det skal vel ikke forhindre at Norge oppfyller sine forpliktelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer