Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Udødelighet med grøss og gru

Til og med «liket som forsvant» blir «tabloid» og for heavy for den sarte anmelderen.

SLÅR TILBAKE: Dag Øistein Endsjø går i rette med Dagbladets anmeldelse av hans bok «Udødelighetens historie». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Dag Øistein Endsjø går i rette med Dagbladets anmeldelse av hans bok «Udødelighetens historie». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle forfattere er prisgitt anmeldernes skjønn. Men hvis en anmelder misliker selve temaet i en bok, bør kanskje en avis heller gi boken til en annen anmelder.

Arne Dvergsdal skrev om min bok «Udødelighetens historie. Fra Jesus' oppstandelse til zombier, antioksidanter og barn i ilden» for Dagbladet 18. mars (anmeldelsen krever pluss-abonnement). Boken handler om troen på at vi kan bli fysisk udødelige - så bokstavelig det kan bli. Overbevisningen om at Jesus og alle hans tilhengere gjenoppstår med «kjøtt og bein» - som det står i Bibelen - er en av de viktigste årsakene til at kristendommen slo igjennom i en middelhavsverden som lengtet etter evig liv. Men Dvergsdal liker ikke noe av dette. Som han sier om at færre tror på dette i dag: «Heldigvis gikk verden framover».

Fysisk udødelighet handler om det ytterste håp, om frykt for det ukjente, men også om mer underlige fenomener som zombier og vampyrer, som å legge barn i ilden for å gjøre dem udødelige, kutte opp mennesker for å forynge dem eller fryse seg selv ned i overbevisning om at moderne vitenskap snart vil kunne gi oss evig liv. Men for Dvergsdal er alle myter, legender og ethvert håp om kjøttets udødelighet, bare «gru og gørr». Til og med «liket som forsvant» blir «tabloid» og for heavy for den sarte anmelderen, selv om Jesus? tomme grav er selve grunnlaget for kristendommen.

Dvergsdals tekst er et interessant eksempel på en skribents personlige ubehag over ulike forestillinger om fysisk udødelighet. Men når han har en slik total aversjon for et så sentralt tema i menneskets historie, ville han trolig rakket ned på enhver bok om dette. Dermed blir det vanskelig å se dette som en seriøs anmeldelse.

Hele Norges coronakart