Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Udugelig barnevern?

Barnevernet har ikke kompetanse til å se problemene fra flere sider.

SÅRBART: Det er naturlig at barn som har hatt det godt i sitt hjem hos familien, kan bli utagerende og aggressive når de tas bort fra sitt miljø, mener artikkelforfatteren.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
SÅRBART: Det er naturlig at barn som har hatt det godt i sitt hjem hos familien, kan bli utagerende og aggressive når de tas bort fra sitt miljø, mener artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved avgjørelser i fylkesnemnd og rett i saker om omsorgsovertakelse av barn blir barnevernets påstander i de aller fleste tilfeller rettet mot situasjonen for barnet og familien etter omsorgsovertakelsen enn før omsorgsovertakelsen.

Det vil si at fylkesnemnd og rett hører mer på barnevernet og dets samarbeidspartnere enn på barnet og familiens situasjon i nåtid og før omsorgsovertakelsen.

Barnevernet og kommunen har et stort ansvar og også et stort apparat både juridisk og faglig til å utrede forhold hos barnet og familien.

Disse utredningen er stort sett ikke objektive. Barnevernet/ kommunen påberoper seg ofte negativ adferd hos barnet etter en omsorgsovertakelse.

Dette skjer ikke bare ved akuttvedtak når barnet administrativt blir fratatt foreldrenes omsorg, men også ved ordinær behandling i fylkesnemnd og rett.

Barnevernets vurderinger legges i det alt vesentlige til grunn når saken skal presenteres for fylkesnemnd og rett.

Barnevernets meninger har ofte avgjørende betydning for resultatet i omsorgsovertakelses saker.

Barnevernets utredninger er svært ofte negative i forhold til foreldrene.

De kan være ukritiske og fordømmende mot barnet og foreldrene. I de fleste tilfeller uten saklig grunn.

Det er naturlig at barn som har hatt det godt i sitt hjem hos familien, kan bli utagerende og aggressive når de tas bort fra sitt miljø og plasseres i en institusjon eller i et fosterhjem.

Dette forholdet vektlegges minimalt av barnevernet når fylkesnemnd og rett skal treffe sin avgjørelse om foreldrene skal miste omsorgen for barnet eller om de skal få omsorgen tilbake etter en omsorgsovertakelse.

Barnevernet har ikke kompetanse til å se problemene fra flere sider. Denne manglende innsikt hos barnevernet kan føre til gale vurderinger og feilplasseringer som igjen kan resultere i at barnet blir påført psykiske skader, manglende utdannelse og sosialt nettverk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!