Uenige om fylle-TV på NRK

- Jeg tror folk ser dette på en sporty måte.

FYLLA: Programmet «Fylla» har premiere på NRK3 i kveld. Der møter vi blant annet flere vennegjenger som drikker store mengder alkohol. Dette bildet er fra det tredje programmet i serien der vi får bli med til Jessheim. Foto: Teddy TV / NRK
FYLLA: Programmet «Fylla» har premiere på NRK3 i kveld. Der møter vi blant annet flere vennegjenger som drikker store mengder alkohol. Dette bildet er fra det tredje programmet i serien der vi får bli med til Jessheim. Foto: Teddy TV / NRKVis mer

(Dagbladet): - Jeg tror folk ser dette på en sporty måte. Vi tok litt ansvar og gikk i front, fordi det er viktig at folk får se at sånne fester finnes, sier Henning Raae.

I programmet «Fylla» som har premiere på NRK3 i kveld eksperimenterer programleder Ole Andre Sivertsen med hvordan alkohol påvirker oss psykisk og fysisk. Ved siden av å utføre eksperimenter i studio følger et kamerateam hver episode en vennegjeng som drikker seg fulle.

I første episoden er det en guttegjeng fra Eina på Toten som drar på skjærtorsdagfest på grendehuset. Der drikkes det tett fra morgen til kveld, og flere av deltakerne vises sjanglende rundt på Toten.

Festkultur
Raae, som portretteres i den første episoden forteller at motivasjonen for å bli med i serien var å få vist fram festkulturen på Eina. Han er ikke redd for at folk kan se negativt på at han og vennene drikker seg fulle på tv. 

- Det er ikke snakk om mange minutter i mitt liv, så en sånn produksjon er ikke representativ for hvem jeg er eller hva jeg gjør på noen måte. Det er en fest vi har en gang i året, og jeg kommer til å stille neste påske som sist, sier han, og legger til:

- Men å sette spørsmålstegn ved hvordan man oppfører seg på fylla er noe alle må passe på hele tida, uansett om man er på tv eller ikke.

Dillema
- Det er alltid et dilemma på tv at det skapes oppmerksomhet rundt fest og fyll som noe positivt, noe å se opp til og noe som er gøy å være med på, sier psykolog John Petter Fagerhaug.

Han forteller at i realityprogrammer er det en vanlig at deltakerne blir styrt av situasjonen, og gjøre ting de vanligvis ikke ville gjort.

- Også har vi den klassiske problemstillingen om at man blir påvirket av et miljø til å gå lengre enn man ville gjort alene. Det er nesten litt mental ekstremsport, sier han.

Å bli kjent for å drikke alkohol på tv kan også være negativt for arbeidskarrieren, mener han.

Spesielt
Cecilie Widnes i avholdsorganisasjonen IOGT vil ikke felle noen dom over programmet før hun har sett det.

- Men jeg synes i utgangspunktet det er veldig spesielt at NRK skaper en situasjon der unge mennesker ruser seg sterkt foran kameraene. Jeg er spent på hva programmet formidler, ikke bare når det gjelder alkoholens effekt på kroppen, men også med tanke på alt man kan rote seg borti av vold og tap av kontroll når man drikker, sier Widnes.

PÅ BYGDEFEST: I det første programmet som sendes i kveld får vi bli med Henning Raae på bygdefest på toten. Foto: Teddy TV / NRK
PÅ BYGDEFEST: I det første programmet som sendes i kveld får vi bli med Henning Raae på bygdefest på toten. Foto: Teddy TV / NRK Vis mer

Willy Pedersen, rusmiddelforsker ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo, er i utgangspunktet positiv til NRK-serien.

- Det er flott hvis NRK kan kaste lys over alkohol og alkoholbruken. Det har vært et ekstremt fokus på narkotikaproblemer i Norge, mens man i langt mindre grad har vært bekymret for effektene av alkoholbruk. Alkohol er et mye større samfunnsproblem enn narkotika.

Informasjonsarbeid
Programleder Ole Andre Sivertsen forteller at hensikten med programmet først og fremst er å drive informasjonsarbeid om hvordan alkoholen påvirker oss.

- Jeg tenker at ingen tar dårligere valg av mere fakta. Å vise hvordan noe fungerer vil aldri være negativt. Den delen vi ikke har plass til å ta med er de langsiktige problematiske tingene, som alkoholisme. Det er en sammenheng de aller fleste veit om. Og vi må tåle å fortelle den ene siden av en sak uten at det hele tida henger et spøkelse i bakkant, sier Sivertsen.

Han sier de er varsomme med hvordan de framstiller norsk drikkekultur og ungdommer på fylla.

- Jeg håper ikke vi bidrar til å forsterke stereotyper. De vi framstiller har vært fulle, men jeg mener at vi gjennomgående ikke tegner et for slemt bilde av de som portretteres. Jeg syntes det kommer fram at de er gode gutter og jenter alle sammen, sier han.

PÅ BYEN: I den andre episoden blir vi med en vennegjeng på byen i Oslo. Foto: Teddy TV / NRK
PÅ BYEN: I den andre episoden blir vi med en vennegjeng på byen i Oslo. Foto: Teddy TV / NRK Vis mer