- Uetisk å utgi psykoanalysen

Knut Hamsun underkastet seg psykoanalyse som Nasjonalbiblioteket nå vil publisere. - Direkte uetisk, sier psykiater Sigmund Karterud. For dette er Hamsun. Usensurert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- DETTE ER sensitivt materiale der Hamsun forteller om sine innerste tanker, lyster og tvil. Det er en usensurert åpning inn til Hamsun, forteller Sigmund Karterud. Karterud er professor i psykiatri og overlege ved Ullevål sykehus, og er i disse dager aktuell med læreboka «Personlighetsforstyrrelser». Han forteller at det psykiatriske miljøet er sjokkert over at Nasjonalbiblioteket nå vurderer å gjøre Hamsuns innerste tanker til folkelesning.

JEG REAGERER OGSÅ på at Hamsuns familie finner det uproblematisk. Dette dreier seg om en legejournal .

Man kan ikke i ettertid publisere nedtegnelser av betroelser som er gitt ut fra en forutsetning om konfidensialitet. Hamsun ville steilet hadde han visst det. Karterud er konsulent for Ingar Sletten Kolloen i arbeidet med en ny Hamsun-biografi og har i den forbindelse lest et 30 sider langt utdrag av psykoanalysen.

I EN TOÅRSPERIODE oppsøkte Knut Hamsun legen Johannes Irgens Strømme. Han la seg ned på en divan og lot tankene flyte fritt. Strømme satt på en stol bak ham og lyttet.

- Denne metoden må ha appellert sterkt til Hamsun. Han var fascinert av innfall og innskytelser og hva det gjør med en som menneske. Her har Hamsun kuttet ut sensoren og latt sine assosiasjoner komme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer