Uetisk av Cappelen

Gir studenter 500 kroner per vurderte manus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LESERINNLEGG: Sammen med Karrieresenteret på Universitetet i Oslo arrangerer Cappelen en prøveordning for studenter som vil jobbe i forlagsbransjen. Ti studenter skal i løpet av ett år få opplæring, lese fem til ti bøker og skrive konsulentuttalelser for 500 kroner per stykk. Dette er bare en tredjedel av et allment akseptert minstehonorar. Etter «opplæringsperioden» kan man fritt søke på stillinger i Cappelen, men forlaget garanterer ingenting.

Det er bra at Cappelen vil bruke rekrutteringsmidler på å nå studenter ved UiO, men pengene barene vært brukt på mer tiltrekkende måter. Forlaget kunne for eksempel bidratt til andre typer seminarer. Den sammenblandingen av (dårlig) betalt arbeid og opplæring vi ser her, er det grunn til å være skeptisk til.

STUDENTER som søker seg til tilbudet har inntil 5 års opplæring i lesning og vurdering av tekster. Riktignok stiller forlagene andre krav til sjanger og språkføring enn akademia, men de fleste vil kunne omstille seg relativt raskt. «Det er ikke ren veldedighet», sier redaktør Dagfinn Møller til Klassekampen. Det skal være sikkert og visst. Møller sikrer seg nemlig 100 konsulentuttalelser fra kremen av høyt utdannede språk- og litteraturstudenter til spottpris. Cappelen ser etter universitetsstudenter med spesialkompetanse i fremmedspråk. Om denne kompetansen mangler i Cappelens stab, burde forlaget utlyst ordinære stillinger, og deretter stått fritt til å kurse bort sine nyansattes akademiske sjargong.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer