Ufarlig moro

Litt for farseaktig beretning om en grusom periode på norsk venstreside.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Var de virkelig så ufarlige? Så klovnaktige? Ml-erne i «Gymnaslærer Pedersen», Hans Petter Molands filmatisering av Dag Solstads roman, er neppe egnet til annet skadeverk enn å få folk til å le seg i hjel.Boka utkom i 1982, og allerede da var jo «beretningen om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land» skildret i ettertankens kranke lys. Nå, drøye 20 år etter boka og 30 år etter Maos død, gjør avstanden ml-bevegelsen enda mer kuriøs. Men morsom, selv ikke for utenforstående, var den aldri.

Plakatestetikk

Glem boka, har Moland oppfordret filmens publikum. Riktignok er Solstads «oppgjør» med AKP ganske uforglemmelig i all sin underfundighet, men filmen står godt på egne bein som komedie. Den trekker imidlertid harseleringen over ml-erne lengre enn boka gjør, og slik beveger den seg ut i en magisk-realistisk retning som bikker ellevilt over mot det utopisk-realistiske.Den berømte scenen i romanen der personene sykler over vannet i ren revolusjonær kraft og begeistring, er ikke med i filmen, til gjengjeld har Moland brukt de revolusjonæres sosialrealistiske plakatestetikk for alt hva den er verdt. Når den keitete gymnaslæreren står foran «massene» på torget i Larvik, ser han millioner av kinesere på Den himmelske freds plass som alle har blikket oppadvendt, og han hører de kraftige bassrøstene til et russisk mannskor på steppene. I virkeligheten klarer Knut Pedersen (Kristoffer Joner) knapt å pipe fram et tynt «Klassekampen?» over avisbunka.Anslaget i filmen er strålende, der lektor Pedersen ankommer med toget til småbyen og har knapt øyne for annet enn damebein. En aldri så liten hilsen til Marilyn Monroes kjole som blåser i været finnes også, men her er skjørtet rødt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer