DEBATT

Adenomyose:

Ufattelig at en kvinne må ta med en mann til legen for å bli tatt alvorlig

Hver måned har én av fem kvinner så sterke menstruasjonssmerter at tilstanden kan karakteriseres som sykdom.

STERKE SMERTER: Alt for mange kvinner lider av sterke menstruasjonssmerter, og for mange skyldes det sykdommen Adenomyose. - Det må sikres midler slik at mer kunnskap kan gi bedre behandling, skriver Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.
STERKE SMERTER: Alt for mange kvinner lider av sterke menstruasjonssmerter, og for mange skyldes det sykdommen Adenomyose. - Det må sikres midler slik at mer kunnskap kan gi bedre behandling, skriver Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hver måned har én av fem kvinner så sterke menstruasjonssmerter at tilstanden kan karakteriseres som sykdom. Noen rammes så hardt av smerter at eneste utvei er å fjerne livmoren. Det er en dårlig nyhet ettersom sykdommen hyppigst rammer kvinner i alderen fra 34 år. Mange blir ikke tatt på alvor når de går til legen med symptomene.

Det er dessverre ikke uvanlig at en slik tilstand som bare rammer kvinner og ikke er livstruende, vekker lite interesse blant leger og forskere, selv om konsekvensene er alvorlige. Adenomyose er kjertelvev som vokser i livmorveggen og kan forårsake kraftige smerter og blødning under menstruasjon.

– Jeg klarer ikke å snakke og blir gjennomsvett av smerte. Jeg har smerter i korsryggen, bekkenet og strålingssmerter nedover beina, i tillegg til i livmoren. Jeg er nå dessverre 100 % ufør, sier Linda Bakke (40) som ønsker å bidra til å gjøre sykdommen mer kjent.

Adenomyose kan føre til vanskeligheter med å bli gravid, økt risiko for spontanaborter, svangerskapsforgiftning og prematur fødsel, noe mange leger ikke er klar over.

Og det er viktig med tidlig behandling. Hormonspiral kan eksempelvis lindre og hindre forverring, ifølge forsker og gynekolog Tina Tellum ved Oslo universitetssykehus.

- Er sykdommen kommet langt, har kvinnene så mange symptomer at det ofte ikke knyttes til livmoren, forklarer Tellum. Det er derfor viktig at diagnose stilles så tidlig som mulig. Om dette ikke skjer, blir behandlingen ofte mer omfattende.

- Behandlingen er da mer enn en gynekologisk undersøkelse. De trenger et helhetlig tilbud med bl.a. lege, fysioterapeut og sexolog. For kvinner som ikke har et framtidig ønske om graviditet, er det å fjerne livmoren en effektiv og endelig behandling, sier Tellum.

Linda har møtt mye motbør og fordommer i helsevesenet. - Altfor mange ganger har leger antatt at smertene mine er psykiske. Jeg har faktisk måttet ha med samboeren min til legen. Det er ufattelig at kvinner i 2018 må ha med en mann for å bli tatt på alvor, sier hun.

Som leder av Norges største kvinneorganisasjon kan jeg ikke akseptere at det finnes så lite kunnskap om en sykdom som kan ramme så mange som 200 000 kvinner hver eneste måned. Det må sikres midler slik at mer kunnskap kan gi bedre behandling. Rapporten «Hva vet vi om kvinners helse?» av Kilden kjønnsforskning.no og Norske Kvinners Sanitetsforening, publisert i mai i år, avdekker en rekke forhold rundt underprioriterte kvinnesykdommer. Sanitetskvinnene gjør sitt ved å skaffe midler til viktig forskning som Tellums doktorgradsløp, men det må mer til. Vi har lenge etterlyst et offentlig forskningsprogram på kvinnehelse i regi av Forskningsrådet.

Historien til Linda Bakke viser at det også er behov for bedre formidling av det vi allerede vet, både til fagfolk og lekfolk. Vi har derfor et ønske om å utvikle en egen nettportal som formidler viktig kunnskap om kvinners helse. Dette vil være et viktig bidrag til økt kunnskap om typiske kvinnelidelser med lav prestisje og lite fokus. Målet er at færre kvinner vil oppleve det samme som Linda, men heller få en diagnose og riktig behandling før de eventuelt blir uføre.

VOKST I MAGEN: En kinesisk kvinne oppsøkte lege da hun hadde kraftige smerte i magen. Da legene opererte henne, fant de en syv centimeter lang sopp. Video: NewsFlare Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer