Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ufattelig grusomt

- Situasjonen i Darfur er ufattelig grusom, mener Hollywood-skuespilleren Angelina Jolie etter en rundreise i den krigsherjede regionen i Sudan.

Jolie er goodwillambassadør for FN, og var sjokkert over det hun fikk se i Darfur.

- Det var det verste jeg noensinne har sett. Det som skjer med folket og kvinnene der er ganske enkelt ufattelig grusomt, sa hun til journalister i Sudans hovedstad Khartoum onsdag.

FN mener konflikten i Darfur er verdens for øyeblikket verste humanitære krise.

Omkring 1,4 millioner mennesker skal være drevet på flukt under konflikten og bare siden mars skal 70.000 mennesker ha mistet livet som følge av sykdom og underernæring.

- Kan bli voldtatt eller drept

- Jeg ble fortalt at en landsby sør i Darfur ble ødelagt så sent som tirsdag. Det er ikke trygt utenfor flyktningleirene. Enhver kvinne som går ut for å hente ved kan bli voldtatt, og enhver mann kan bli drept av Janjaweed, sier goodwillambassadøren.

En kvinne skal også ha fortalt den kjente skuespilleren at både hun selv og datteren på tolv år var blitt voldtatt under konflikten i Vest-Sudan.

Den regjeringsstøttede Janjaweed-militsen har fått skylden for noen av de verste overgrepene under konflikten, blant annet massakre på sivile, voldtekter og brenning og ødeleggelse av landsbyer.

- Opprørere bak drap

FNs spesialutsending til Sudan mener etniske minoritetsopprørere sto bak drapene på to hjelpearbeidere i Darfur tidligere i oktober.

- Opprørerne er ansvarlige for angrep mot hjelpearbeidere og kolonner, det var de som var ansvarlige for å grave ned landminene som drepte to hjelpearbeidere, sier Jan Pronk.

To hjelpearbeidere fra den britiske avdelingen av Redd Barna ble 12. oktober drept da bilen deres kjørte på en sprengladning.

Spesialutsendingen mener også både regjeringen og de to opprørsgruppene SLM og JEM stadig bryter våpenhvilen som ble inngått i april. Han beskylder partene for å trappe opp den militære aktiviteten, og ber dem i stedet om å komme fram til en politisk enighet under forhandlingene i Abuja i Nigeria.

(NTB)

<B>RYSTET:</B> Angelina Jolie snakker om de forferdelige opplevelsene hun hadde i de fire dagene hun tilbragte i Darfur-regionen.
<B>OMGITT AV VITNER:</B> Skuespillerinnen fikk høre barns historier om flukt og drap på veien til Habila. Om noen uker foreligger hennes egen, skriftlige fortelling fra turen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media