Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ufattelige ødeleggelser

KLIMA: Verdens skoger er i dramatisk forfall. Det må vi gjøre noe med. Da jeg besøkte den indonesiske øya Sumatra, så jeg de ufattelige ødeleggelsene med egne øyne. Hele Sumatra var en gang dekket av regnskog, men nå er det nesten bare palmeoljeplantasjer og tømmerplantasjer igjen.

I kronikken «Ut og kjøpe regnskog» i Dagbladet 27. desember, stiller Arild Angelsen noen viktige spørsmål om Norges satsing på å redusere avskoging i utviklingsland. Det samme gjør professor Ole Hofstad i Dagbladet 12. januar. Jeg deler flere av bekymringene om utfordringene vi står overfor. Derfor vil vi at Norge ikke skal gjøre arbeidet alene, men finne gode internasjonale systemer for å håndtere Norges og andre lands bidrag.

Det er dessverre en riktig beskrivelse Angelsen gir av situasjonen i mange utviklingsland; den statlige kontrollen er ofte svak og rettighetene til skogområdene uklare. Dette skader den økonomiske utviklingen i landene, og gir økt utslipp av klimagasser. Det er anslått at 20 prosent av klimagassutslippene i dag kommer fra avskoging og endret bruk av skogområder.

Løsningen er ikke at Norge, slik Angelsen fremstiller det, skal ut og «kjøpe» skog. Vi skal støtte nasjonale myndigheter og lokalbefolkningen i utviklingslandene i deres innsats for bedre kontroll over og forvaltning av skogressursene. Slik kan Norge bidra til å redusere klimagassutslippene og samtidig bidra til økonomisk utvikling. Dette er ikke enkle mål å nå. Det er helt nødvendig at utviklingslandene selv ønsker å ta tak i utfordringene. Jeg gledet meg derfor over at Brasils miljøminister Marina Silva lovte økt innsats for regnskogen i Amazonas da hun besøkt Norge.

Jeg er enig med Angelsen i at den norske støtten bør styrke utviklingslandenes kapasitet til innsamling og bearbeiding av skogdata. Når det gjelder verneprosjekter, er det viktig for oss at tiltakene gir økonomisk utvikling gjennom bærekraftig bruk av både tømmer og andre skogressurser. Den nye satsingen må både ha fokus på bruks- og produksjonsskog og på verneområder. Klimagassutslipp skapes av flatehogst og endret arealbruk, ikke av høsting av enkelttrær, frukt og lignende. Norge går dessuten inn for forpliktelser om reduksjon i utslipp av klimagasser fra avskoging kommer med i et globalt klimaregime etter 2012.

Vi går nå i gang med å definere hvordan den nye satsingen skal gjennomføres. Det er helt klart at skogsatsingen må ha som mål både å redusere utslipp av klimagasser og samtidig bidra til en bærekraftig utvikling som ivaretar økonomiske og sosiale interesser. Satsingen må bygge på norsk og internasjonal erfaring med hva som fører til lovlig og ulovlig hogst, og hvilke rammebetingelser som kan sikre varig vern av store og viktige skogområder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media