Ufattelige ødeleggelser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: Verdens skoger er i dramatisk forfall. Det må vi gjøre noe med. Da jeg besøkte den indonesiske øya Sumatra, så jeg de ufattelige ødeleggelsene med egne øyne. Hele Sumatra var en gang dekket av regnskog, men nå er det nesten bare palmeoljeplantasjer og tømmerplantasjer igjen.

I kronikken «Ut og kjøpe regnskog» i Dagbladet 27. desember, stiller Arild Angelsen noen viktige spørsmål om Norges satsing på å redusere avskoging i utviklingsland. Det samme gjør professor Ole Hofstad i Dagbladet 12. januar. Jeg deler flere av bekymringene om utfordringene vi står overfor. Derfor vil vi at Norge ikke skal gjøre arbeidet alene, men finne gode internasjonale systemer for å håndtere Norges og andre lands bidrag.

Det er dessverre en riktig beskrivelse Angelsen gir av situasjonen i mange utviklingsland; den statlige kontrollen er ofte svak og rettighetene til skogområdene uklare. Dette skader den økonomiske utviklingen i landene, og gir økt utslipp av klimagasser. Det er anslått at 20 prosent av klimagassutslippene i dag kommer fra avskoging og endret bruk av skogområder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer