KAN JUBLE: Verdens Kafka-entusiaster kan nå juble over at den mystiske og mytiske bankboksen er åpnet. Utenfor huset der Franz Kafka ble født i Praha er en byste av ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN JUBLE: Verdens Kafka-entusiaster kan nå juble over at den mystiske og mytiske bankboksen er åpnet. Utenfor huset der Franz Kafka ble født i Praha er en byste av ham. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Uferdig Kafka-roman kan være funnet

Et manuskript som kan være en uferdig roman av Franz Kafka, kan være funnet i en bankboks i Zürich.

||| Åpningen av bankboksen skjer etter en avgjørelse i Israels høyesterett, men i strid med ønsket til to eldre søstre som gjør krav på å ha rettighetene til Kafkas bo.

- Uferdig roman Ifølge den britiske avisen The Daily Mail inneholder bankboksen personlige notater, dagbøker, tegninger og muligens en uferdig roman. Mandag kunne eksperter granske tusener av sider fra Kafkas hånd etter at bankboksen i den sveitsiske storbyen ble åpnet.
Før sin død i 1924 ga Kafka rettighetene til boet til vennen og forleggeren Max Brod med ønsket om at alt som var igjen etter ham, skulle brennes. Det ønsket oppfylte ikke Brod.

- Kulturskatt I stedet utga han romanene Prosessen og Slottet, som bidro sterkt til Kafkas status som en av den moderne histories største forfattere. Ved sin død etterlot Brod boet til sekretæren Esther Hoffe, og det er hennes to døtre som nå mener å ha rettighetene til boet. De har begge motsatt seg at bankboksen i Zürich skulle åpnes, men tapte den kampen.
— Dokumentene skal gjøres tilgjengelige for den israelske offentlighet, sier det jødiske nasjonalbibliotekets advokat Meir Heller til den britiske avisen The Guardian og kaller innholdet i bankboksen en kulturskatt. (NTB)