Anmeldelse: Ulf Lundell - «Tranorna kommer»

Uffe er på hugget

Ulf Lundell skuffer ikke på sitt første album med band på seks år.

PORTRETT MED PORTRETT: Forfatter, maler og artist Ulf Lundell (69) gir ut sitt første album med band på seks år - og innfrir alle forventninger du måtte ha. Bildet i bakgrunnen er malt av Stig Slas Claesson i 1982.
PORTRETT MED PORTRETT: Forfatter, maler og artist Ulf Lundell (69) gir ut sitt første album med band på seks år - og innfrir alle forventninger du måtte ha. Bildet i bakgrunnen er malt av Stig Slas Claesson i 1982.Vis mer

ALBUM: Ulf Lundell? Holder han på ennå? Skulle ikke han gi seg?

Vel, han ga seg som liveartist i 2015. Samtidig ga han ut en mastodont av en boks med 33 originalalbum, samtlige singler, outtakes, uutgitte sanger og demoer, til sammen 68 cd-er.

Akustisk soloalbum

Lundell (69) sa ingen ting om platestopp, og i fjor kom første nye livstegn. Men «Skisser» gikk litt under radaren. Det er et par grunner til det. Albumet ble først overraskende lagt ut på hans hjemmeside i januar i fjor. Et par måneder seinere ble det gitt ut offisielt som et dobbeltalbum. Hans første på fem år.

«Tranorna kommer»

Ulf Lundell

5 1 6

Rock

2019
Plateselskap:

Parlophone Music Sverige / Warner Music

«Ingen hørbare tegn til aldring.»
Se alle anmeldelser

Men altså, vi snakker om 27 nye låter, eller «skisser», pluss noen alternative versjoner, med Uffe aleine med kassegitaren. De må være veldig gode for at det skal funke.

Sju låter

Og mange av dem gjør det, men det blir også vel mye å gape over. Nå har han valgt ut sju av låtene, gått i studio med fullt band - og levert et album som plasserer ham bak rattet igjen. Men ikke bokstavelig, for en sterkt angrende Uffe ble tatt for fyllekjøring tidligere i år, på jakt etter mer alkohol.

Det stopper ham ikke fra å reise på sin første turné siden «avskjedsturneen» i 2015. Notodden Blues Festival er eneste stopp i Norge lørdag 3. august.

Lange låter

Sju låter høres kanskje ut som et minialbum, men de fleste låtene har en spilletid på oppunder seks minutter. Det gir Uffe en mulighet til å brette ut sitt arsenal av gode tekster og rotekte widescreen-musikk, denne gang også med fiolin som en effektiv motor, særlig i åpningen - og tittelsporet - «Tranorna kommer».

Det er ikke Nick Caves våpendrager Warren Ellis eller Waterboys' Steve Wickham vi hører, men en god søster i Karin Hellqvist. Blåsere supplerer, og sjangermessig føles det som om Bruce Springsteen - nok en gang - lurer i bakgrunnen. Saksofonist Per «Ruskträsk» Johansson kler rollen som «Uffes Jake Clemons», arvtakeren etter Clarence Clemons.

Stadionrocker

Dette er en skikkelig stadionrocker som også Håkan Hellström kunne skrevet og framført - sterkt inspirert av Lundell som han helt sikkert er. En pangstart på albumet.

Og - det høres ut som Uffe har det veldig bra der han innleder hele albumet med disse ordene: « Ahhh, vakna! Vakna upp! / Öppna ditt fönster! / Vädra ditt rum / Drick kaffet starkt och hett (...) Gå nerför trappan i kalsonger och mage / Där neråt skogen högt över havet / Hörs dom igen, trumpeterna / Tranorna kommer! Tranorna kommer!».

Ja, det er akkurat som å høre...Ulf Lundell. Og han fortsetter: «Gå ut i solen, barbent med jacka / för just den här dan vet du vem du kan tacka».

«Sommarens vattenspridare» er en rolig «smyger» som bygger seg opp på typisk Lundell-vis. «Det är bara att bekänna / Jag sitter fast i alla gamla beslut», synger han på en av albumets lysere låter. Rockeskruen skrus kraftig til på «Ett som er säkert», som er av det mørkere slaget. Men vi må ikke glemme at Uffe har gitt ut album som er mer punk enn rock, også i godt voksen alder, som for eksempel «Slugger» (1998) og «Fanzine» (1999).

Rock og blues

Men disse låtene er uansett bare opptakten til «Definitivt religion», noe av det tøffeste og kuleste du kommer til å høre i år, i grenselandet mellom rock og blues - en låt som har mye til felles med «Poker i Karibien» fra «Trunk» (2013), hans forrige album med band. Jan Bark, hans trofaste gitarist siden 1982 (!) vrir og vrenger på strengene som om det gjaldt livet.

«Klockorna» følger, en låt som like gjerne kunne vært på ett av hans første album, bortsett fra at stemmen er noe mer moden - og at han kan legge over 40 års levd liv i potten nå.

Nazi-sang

«Öppna landskap» er nok ikke blant Lundells egne favoritter, men du kødder likevel ikke med en av hans mest populære sanger. I «Sanning er ett udda tall» gjenforteller han hva han hørt om at «nassarna» i København har masjert og brukt hans låt - riktignok med ny tekst: «Dom sjöng också, din låt, 'Öppna Landskap' / dom hade förstås textat om den / märkligt eller hur, hur den vandrat in i den här formen / att jag undrar vem som egentligen rår om den.»

Stillferdige «Färgat glas» avslutter albumet på mesterlig vis, med en snakkesyngende Uffe på sitt mest poetisk surrealistiske. En passende tittel for en av Skandinavias mest fargerike artister, forfattere og malere.