Ufiltrert, Fuglevik?

Usensurert og ufiltrert, rett fra Stortinget til lytterne. Slik reklamerte radiodirektør Tor Fuglevik for sin nye kanal i radio i går morges. Det er underlig at en journalistisk leder framhever det positive i å ikke bruke journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Endelig skal folk få høre hva som virkelig sies på Stortinget,uten at de politiske journalistene legger seg imellom. Slik måtte Fuglevik oppfattes. Det er en oppsiktsvekkende holdning til journalistikk.

  • Det er selvsagt utmerket at NRK tilbyr en ekstrakanal med stortingslyd. Den trenger ikke være kommentert av noen heller. Det er helt greit at den er en ren og skjær overføring. Men å gjøre fraværet av journalister utenom de aller største sakene til et pre, det er noe annet.
  • I USA har kampen om ufiltrert politisk stoff rast i flere år. Kanalen C-span sender direkte fra Kongressen, men ikke uten journalister. Presidentkandidat Ross Perot så pressen som sin store fiende og gjeninnførte folkemøtet for å få folket direkte i tale. Det hjalp ikke. Det republikanske partiet har lenge agitert med mistanken om at journalister holder med demokratene, og på den bakgrunn etterlyst såkalt ufiltrert stoff. Begrepet filter er altså ikke en uskyldig betegnelse, men ofte en brikke i et politisk spill.
  • Da NRK Stortinget startet sine sendinger i går, var det tidligere kringkastingssjef Bjartmar Gjerdes kongstanke om de folkevalgte ut til folket som ble virkeliggjort. Det har tatt sin tid. I Bjartmars tid var forholdet mellom NRK og Stortinget mye tettere enn det er i dag. Som sjarmoffensiv overfor politikerne kommer derfor radiokanalen litt seint. Den effekten har tapt seg. I dag er innholdet viktigere, og det er grunn til å spørre: Er det noe å skryte av at en radiokanal er uberørt av journalister?

Politisk journalistikk er en viktig jobb. I styrtsjøene av ord er det nødvendig med noen som kan navigere, se motsetninger, allianser og utviklingstrekk, fatte et hovedpoeng og få det ut. Dette vil de andre radiokanalene fortsette å tilby, uten at det dermed er noe snakk om filter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer