- Ufint av Juritzen

Jan-Erik Fjell ble krimkonge over natta da Juritzen Forlag utga «Tysteren». Fritt Forlag hevder boka allerede antatt og bearbeidet av dem.

Krimkomet: Jan-Erik Fjell og Arve Juritzen i Juritzen Forlag fikk Bokhandlerprisen for «Tysteren», en krimbok Fritt Forlag planla å utgi. 
 Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
Krimkomet: Jan-Erik Fjell og Arve Juritzen i Juritzen Forlag fikk Bokhandlerprisen for «Tysteren», en krimbok Fritt Forlag planla å utgi. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Jan-Erik Fjell debuterte som forfatter med boka «Pus» som ble utgitt på Fritt Forlag. De ønsket også å utgi krimboka «Tysteren».

- Vi investerte i hans forfatterskap og var veldig tydelige på at vi ønsket å utgi «Tysteren». Vi jobbet med den, men unge fyrer er ofte litt utålmodige og da ting tok tid valgte han å sende manuset til Juritzen, sier Øyvind Asbjørnsen, forlagssjef i Fritt Forlag.

Jan-Erik Fjell fikk Bokhandlerprisen for «Tysteren» som ble utgitt i fjor høst. Boka har et samlet opplag på 50000 eksemplarer, og både tyske og nederlandske forleggere har sikret seg rettighetene.

- Ergerlig «Jeg mente at noe så ferdig og helstøpt ikke kunne være skrevet av en krimdebutant. Jeg trodde det var noen som var ute for å lure oss, at dette var manus til ei bok som allerede var utgitt,» sa Arve Juritzen i sin tale under utdelingen av Bokhandlerprisen.

- Det er ikke uten grunn at manuset var så ferdig da det kom til Juritzen. Det var bra da vi fikk det, men vi har også brukt mye tid på det. Vi kom med forslag til endringer, og en del av det er brukt i boka. Jeg synes det er ergerlig, og vi skulle gjerne vært det forlaget som utga «Tysteren». Det som har skjedd her er ikke vanlig kutyme i bokbransjen, men det er slikt som kan skje, sier Øyvind Asbjørnsen.

Fjells debutbok «Pus» hadde et opplag på 2000 eksemplarer, men solgte bare 500. I begynnelsen av februar sender Fritt Forlag restopplaget ut i butikkene med et nytt cover. Asbjørnsen hevder at Juritzen «forsøker å late som om denne boka ikke eksisterer».

- Eget ønske - Jeg synes at det er litt ufint, og det er litt merkelig at Arve Juritzen stadig uttaler at Jan-Erik Fjell bare hadde skrevet tekstmeldinger før han skrev «Tysteren», sier Asbjørnsen.

- Jeg skjønner godt at Fritt Forlag ikke er kjempeglade for at Jan-Erik Fjell er på Juritzen Forlag. Men grunnen til at Jan-Erik er hos oss nå, er at han var misfornøyd med det arbeidet Fritt Forlag gjorde, og så alt
det som Juritzen Forlag kunne tilby ham, sier Tiger Garté, redaktør i Juritzen Forlag.

  - Elendig oppfølging Fjell sier til Dagbladet at han overhodet ikke kjenner seg igjen i Asbjørnsens påstander.

- Fritt Forlag fikk aldri engang et fullstendig manus å lese. Dette fordi oppfølgingen deres var elendig. De kom med noen få konstruktive tips på de 50 første sidene av manus — antall tips kan telles på én hånd — så hørte jeg ikke annet enn at «Vi skal lese videre.» Disse løftene om lesing strakte seg fra november og helt ut i februar. Først da bestemte jeg meg for
å la Juritzen forlag få se på det, sier Fjell.