DEBATT

Debatt: 22. juli-minnestedet

Ufølsomt og ondsinnet mot Utøya-naboene

Dagbladet har tydeligvis glemt at det var naboene som risikerte livet for å redde flyktende ungdommer fra Utøya, skriver Paul Grøtvedt.

IKKE IMOT: Naboene på Utstranda er selvsagt ikke imot et minnested, slik Dagbladet insinuerer. De er jo selv en del av denne tragiske hendelsen 22. juli, skriver innleggsforfatteren. Forrige uke foreslo AUF og støttegruppa å flytte minnestedet til Utøykaia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
IKKE IMOT: Naboene på Utstranda er selvsagt ikke imot et minnested, slik Dagbladet insinuerer. De er jo selv en del av denne tragiske hendelsen 22. juli, skriver innleggsforfatteren. Forrige uke foreslo AUF og støttegruppa å flytte minnestedet til Utøykaia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sist torsdag ble det innkalt til pressekonferanse på Utøykaia, der kommunalminister Jan Tore Sanner presenterte et nytt forslag til mulig minnested for 22. juli-hendelsen. Det var utarbeidet av AUF og Støttekomiteen som et kompromissforslag og en utstrakt hånd til naboene på Utstranda. Merkelig nok var ingen fra Utstranda Vel informert eller invitert, skjønt det var dem den utstrakte hånden var rettet mot. Det var en uklok unnlatelse og dårlig start på framtidig dialog.

Naboene ble etter hvert intervjuet av journalister i presse og TV, og spurt om hvordan de oppfattet det nye forslaget. Reaksjonen var ikke særlig positiv, for flyttingen av minnestedet til Utøykaia innebar for dem at det ble enda mer eksponert i naboenes bomiljø. I Dagbladets hovedleder fredag 10. februar får naboene så øra flagrer. Avisen vinkler det i retning av at naboene opptrer meningsløst og respektløst, og nærmest tiltvinger seg en privilegert posisjon: «Nærheten til Utøya gir ikke naboene et eierskap til historien om 22. juli».

Dette er grovt skyts, ufølsomt og ondsinnet. Her snur Dagbladet tingene på hodet. Naboene har aldri insistert på noe «eierskap». De har bare ønsket å bli hørt, akseptert og respektert som en berørt part. Lederskribenten har tydeligvis glemt at det var naboene som risikerte livet for å redde flyktende ungdommer fra Utøya, og i den redningsaksjonen pådro seg varige traumer. De bærer fortsatt på psykiske plager, som de vil slippe å få rippet opp i daglig, resten av livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer