Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: 22. juli-minnestedet

Ufølsomt og ondsinnet mot Utøya-naboene

Dagbladet har tydeligvis glemt at det var naboene som risikerte livet for å redde flyktende ungdommer fra Utøya, skriver Paul Grøtvedt.

IKKE IMOT: Naboene på Utstranda er selvsagt ikke imot et minnested, slik Dagbladet insinuerer. De er jo selv en del av denne tragiske hendelsen 22. juli, skriver innleggsforfatteren. Forrige uke foreslo AUF og støttegruppa å flytte minnestedet til Utøykaia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
IKKE IMOT: Naboene på Utstranda er selvsagt ikke imot et minnested, slik Dagbladet insinuerer. De er jo selv en del av denne tragiske hendelsen 22. juli, skriver innleggsforfatteren. Forrige uke foreslo AUF og støttegruppa å flytte minnestedet til Utøykaia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Sist torsdag ble det innkalt til pressekonferanse på Utøykaia, der kommunalminister Jan Tore Sanner presenterte et nytt forslag til mulig minnested for 22. juli-hendelsen. Det var utarbeidet av AUF og Støttekomiteen som et kompromissforslag og en utstrakt hånd til naboene på Utstranda. Merkelig nok var ingen fra Utstranda Vel informert eller invitert, skjønt det var dem den utstrakte hånden var rettet mot. Det var en uklok unnlatelse og dårlig start på framtidig dialog.

KUNSTKRITIKER: Paul Grøtvedt.
KUNSTKRITIKER: Paul Grøtvedt. Vis mer

Naboene ble etter hvert intervjuet av journalister i presse og TV, og spurt om hvordan de oppfattet det nye forslaget. Reaksjonen var ikke særlig positiv, for flyttingen av minnestedet til Utøykaia innebar for dem at det ble enda mer eksponert i naboenes bomiljø. I Dagbladets hovedleder fredag 10. februar får naboene så øra flagrer. Avisen vinkler det i retning av at naboene opptrer meningsløst og respektløst, og nærmest tiltvinger seg en privilegert posisjon: «Nærheten til Utøya gir ikke naboene et eierskap til historien om 22. juli».

Dette er grovt skyts, ufølsomt og ondsinnet. Her snur Dagbladet tingene på hodet. Naboene har aldri insistert på noe «eierskap». De har bare ønsket å bli hørt, akseptert og respektert som en berørt part. Lederskribenten har tydeligvis glemt at det var naboene som risikerte livet for å redde flyktende ungdommer fra Utøya, og i den redningsaksjonen pådro seg varige traumer. De bærer fortsatt på psykiske plager, som de vil slippe å få rippet opp i daglig, resten av livet.

Her handler det ikke om å insistere på eierskap, men et normalt liv i psykisk likevekt. Det fortjener de, etter en så uselvisk og farefull redningsaksjon. I stedet blir de mobbet av Dagbladet, som forvrenger deres motiver og tråkker dem ned i søla. Naboene er den svakeste parten i denne striden. De har blitt oversett og utestengt fra første stund. Nå også ved pressekonferansen, der innlederne snakket fett om dialog og samarbeide, men uten å ha invitert den mest sårbare part i denne striden.

Naboene på Utstranda er selvsagt ikke imot et minnested og -monument, slik Dagbladet insinuerer. De er jo selv en del av denne tragiske hendelsen 22. juli, men de ønsker ikke en permanent påminnelse om det daglig, i nærmiljøet. Egentlig fraber de seg et eierskap til 22. juli, de vil bare ha eierskap over sitt eget liv. Det er godt gjort av Dagbladet å karakterisere dette standpunktet som meningsløst og respektløst, men avisen er vel her mer opptatt av radikal pressepositur enn av saksforhold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media