- Uforståelig at Norge ikke bidrar mer

Ole Paus vil endre folks forhold til flyktninger med ny musikkvideo.

(Dagbladet): Visesangeren Ole Paus (67) kom nylig hjem fra en feltreise i Nord-Irak som gjorde sterkt inntrykk på ham.
Nå vil visesangeren gi flyktningbarn en stemme gjennom musikkvideoen til låten «Ingenting å være redd for» fra albumet Garman, utgitt i 1972.

- Jeg ble invitert til å reise ned til flyktningleiren der av Flyktninghjelpen, det var rystende å se de over 200 000 flyktningene som alle bar på hver sin tragiske historie og ikke ante hvor framtiden ville bringe dem.

I løpet av tiden Paus tilbragte i Nord-Irak, fikk han lære å kjenne flyktningene ved hjelp av en tolk.

- Det som rørte meg mest var hvordan de hadde klart å bevare verdigheten sin midt oppe i alt det grusomme. De sier at selvverd avhenger av et eget hjem og arbeid, disse menneskene hadde ingen av delene. Likevel var de gjestfrie og bød på det de hadde. Det gjør meg stolt over å være en del av menneskeheten å se, legger han til. 

Skuffet av KrF og Venstre
Like stolt er derimot Paus ikke av regjeringens innsats i den syriske flyktninghjelpen.

- Det er uforståelig for meg at verdens rikeste land kan ta så lite ansvar for vårt årtusens største humanitære katastrofe.

Tidligere har den pensjonerte visesangeren engasjert seg i asylbarns rettigheter, og sluttet å stemme på Arbeiderpartiet etter at den rødgrønne-regjeringen sendte ut nesten 300 asylbarn i fjor.

Stemmen gikk videre til Krf da han mente de hadde et bedre syn på barns verdi. Nå er han likevel ikke lenger så sikker på det.

- Jeg er skuffet over at KRF og Venstre ikke tar mer tak i problematikken rundt flyktningbarna, de er uskyldige ofre av foreldrenes krig. Vi må først og fremst bli enige om hva som ligger i betydningen barnets beste. Det virker som om ingen vil ta tak i denne problemstillingen.

I 2013 besluttet regjeringen å ta i mot 1000 flyktninger fra Syria som følge av den akutte krisen i Syria. I følge Paus er dette langt fra nok.

- Se på de fattige nabolandende rundt Syria, de har sprengt kapasiteten sin og tatt i mot så mange de kan. Også våre egne naboland er langt mer barmhjertige, i Sverige får alle flyktninger permanent opphold og rett til familiegjenforening. Jeg kan ikke begripe hvorfor ikke Norge også tar mer ansvar.

Feil holdning til flyktninger

Ole Paus tror mye handler om å endre folks holdning til de syriske flyktningene.

- Måten særlig Frp og andre snakker ensidig og nedsettende om flyktninger i politiske debatter er veldig smittende på det norske folket. Det skaper unødvendig frykt.

- Menneskene jeg møtte er langt fra banditter som vil komme og skape uro. De er arbeidssomme, utdannede folk som kan være en stor ressurs for oss.

Med musikkvideoen håper Paus at han kan være med på å endre disse holdningene.

- Jeg var livredd for å fremstå som en turist i andres elendighet, jeg vil ikke smykke meg med den. Men flyktninghjelpen mente at sangen var passende og hvis de tror at mitt bidrag kan være med på å endre noens holdning til flyktningpolitikken, er det formidabelt å få være med på.

GJESTFRIE: Ole Paus kommuniserte med flyktningene i Nord-Irak ved hjelp av en tolk. Han ble svært rørt over hvordan et folk som hadde så lite kunne være så gjestfrie. Foto: FLyktninghjelpen
GJESTFRIE: Ole Paus kommuniserte med flyktningene i Nord-Irak ved hjelp av en tolk. Han ble svært rørt over hvordan et folk som hadde så lite kunne være så gjestfrie. Foto: FLyktninghjelpen Vis mer