DEBATT

Ungarn-psykologene:

Uforståelig avvisning

Det dukker stadig opp nye og uholdbare begrunnelser fra Helsedirektoratet for avvisningen av Ungarn-psykologene. Hva er hensikten?

ETT ALTERNATIV: Norge har, slik jeg ser det, kun ett alternativ når det gjelder psykologer utdannet i Ungarn. Det er snarest mulig å gå tilbake til tidligere praksis. Å utstede en midlertidig lisens i påvente av ordinær autorisasjon, skriver Lars Swanstrøm. Arkivfoto: Privat
ETT ALTERNATIV: Norge har, slik jeg ser det, kun ett alternativ når det gjelder psykologer utdannet i Ungarn. Det er snarest mulig å gå tilbake til tidligere praksis. Å utstede en midlertidig lisens i påvente av ordinær autorisasjon, skriver Lars Swanstrøm. Arkivfoto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I helsepersonellovens forarbeider (side 128 og 134) står det at yrkesutøvelsen for en profesjon må innebære «en viss selvstendighet og pasientkontakt» for at utøvere skal kunne autoriseres som helsepersonell. Dette fordi samfunnet har behov for kontroll med yrkesutøvere som kan være en risiko for pasientsikkerheten.

Helsedirektoratets siste innspill er at de ungarske psykologene, i Ungarn, ikke har «selvstendig yrkesutøvelse» og av denne grunn ikke kan godkjennes.

Helsedirektoratet har ikke gitt begrepet meningsinnhold, og det blir derfor verdiløst. Konsekvensen av Helsedirektoratets standpunkt vil være at svært mange av dagens helseutøvere, uansett profesjon, aldri kan bli godkjent. Dette mener vel ikke Helsedirektoratet?

Forarbeidene (prp s 143) skriver at «vilkårene for autorisasjon skal fremgå av loven». Slik også lovens § 48 a. Når Helsedirektoratet på denne måten legger inn et ekstra vilkår for autorisasjon bryter dette med klar lovtekst samt lovens forarbeider. Hva er hensikten?

30. september 2016 rettet Helsedirektoratet en henvendelse om psykologprofesjonen til Ungarn via EU-kommisjonens elektroniske informasjonsutvekslingsprogram – Internal Market Information System (IMI). EU/EØS-statene er pålagt å «samarbeide nært» av artikkel 56 i direktiv 2005/36/EF. Så langt alt vel. Selv om dette var lovlig sent, all tid disse psykologene har vært godkjent i Norge i mange år allerede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer