Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Statoils «equality og equilibrium»:

Uforståelig kjønnsubalanse

At bare tre av elleve i ledergruppen er kvinner, i Norges største selskap, i Norges største bransje, er for meg helt uforståelig.

EQUINOR: Et framtidsrettet energiselskap med et navn som representerer blant annet «equality og equilibrium» som de sier selv, burde vise det samme i ledelsen, skriver artikkelforfatteren om Statoil, som er i prosessen med å bytte navn til Equinor.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
EQUINOR: Et framtidsrettet energiselskap med et navn som representerer blant annet «equality og equilibrium» som de sier selv, burde vise det samme i ledelsen, skriver artikkelforfatteren om Statoil, som er i prosessen med å bytte navn til Equinor. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Olje- og gassindustrien står på en lite imponerende andreplass på listen over bransjene med størst kjønnsubalanse på ledernivå. På toppledernivå er kvinneandelen 16 prosent. I mellomlederposisjoner er kun utrolige ni prosent kvinner. Statoil bidro ikke positivt forrige uke.

Jeg er stadig på konferanser i bransjen, og ofte deltar jeg i paneldebatter. Alltid får jeg spørsmålet «hvordan kan vi rekruttere ungdommen og hvordan skal vi være attraktive?». Et av mange svar, er at det åpenbart er viktig med rollemodeller. Man må kjenne seg litt igjen for å ville jobbe med noe.

Og da bør olje- og gassbransjen være veldig bekymret for følgende: Flere kvinner enn menn fullfører videregående skole. Flere kvinner enn menn tar høyere utdanning. Stadig flere kvinner velger teknologi- og realfag (og nå får de bedre karakterer enn gutta også).

Hvor attraktiv er en mannstung olje- og gassbransje for disse kvinnene? Ser de muligheter i bransje hvor kvinnene åpenbart ikke kommer seg opp og frem?

Olje- og gassbransjen vil ha den beste kompetansen tilgjengelig. Det blir vanskelig hvis du bare kan rekruttere fra 50 prosent av befolkningen. Skal dette endre seg, må de ikke bare prate om mangfold, de må vise det med handling. For eksempel ved å sørge for balanse i ledergruppen.

Ganske smart er det også – heterogene grupper tar bedre beslutninger enn grupper sammensatt av helt like menn i sin beste alder.

Statoil har hentet inn nye folk og gjort endringer i ledergruppen, men fortsatt er bare tre av elleve kvinner. At det er slik i Norges største selskap, i Norges største bransje, er for meg helt uforståelig. Vi får sette vår lit til at ting blir bedre når de bytter navn til «Equinor».

Et framtidsrettet energiselskap med et navn som representerer blant annet «equality og equilibrium» som de sier selv, burde vise det samme i ledelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media