LEDER

Uforutsigbar nabo i 15 år

Håpet var at han skulle stabilisere Russland.

VLADIMIR PUTIN: Kom til makten for 15 år år siden.
VLADIMIR PUTIN: Kom til makten for 15 år år siden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I dag er det 15 år siden Vladimir Putin ble valgt til president i Russland. Utsiktene var at han skulle sitte i åtte år, i to presidentperioder, slik grunnloven sa, og håpet var at han skulle stabilisere Russland, og gjøre landet til en forutsigbar partner for omverdenen. Nå kan vi konstatere at Putin har sittet i 15 år, at han på grunn av manipulering med grunnloven kan sitte i ni år til, i til sammen 19, og i den grad han har stabilisert Russland er det ikke på en måte som gjør landet til en forutsigbar partner for omverdenen.

Det er mange foruroligende tegn i tida. La oss konsentrere oss om det mest foruroligende, den russiske presidentens åpne rasling med atomvåpen. I forbindelse med ettårsdagen for annekteringen av Krim tidligere i måneden sa Putin at han ville satt det russiske atomforsvaret i kampberedskap hvis russerne hadde blitt stanset da de annekterte Krim. Det var en rystende nyhet Putin serverte. Med dette går han langt i å si at han ikke bare ville satt atomforsvaret i kampberedskap på grunn av Krim, men at han er villig til å gjøre det også i andre tilfeller, der det han oppfatter som vitale russiske interesser - eller russere - er truet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.