VLADIMIR PUTIN: Kom til makten for 15 år år siden.
VLADIMIR PUTIN: Kom til makten for 15 år år siden.Vis mer

Uforutsigbar nabo i 15 år

Håpet var at han skulle stabilisere Russland.

Meninger

I dag er det 15 år siden Vladimir Putin ble valgt til president i Russland. Utsiktene var at han skulle sitte i åtte år, i to presidentperioder, slik grunnloven sa, og håpet var at han skulle stabilisere Russland, og gjøre landet til en forutsigbar partner for omverdenen. Nå kan vi konstatere at Putin har sittet i 15 år, at han på grunn av manipulering med grunnloven kan sitte i ni år til, i til sammen 19, og i den grad han har stabilisert Russland er det ikke på en måte som gjør landet til en forutsigbar partner for omverdenen.

Det er mange foruroligende tegn i tida. La oss konsentrere oss om det mest foruroligende, den russiske presidentens åpne rasling med atomvåpen. I forbindelse med ettårsdagen for annekteringen av Krim tidligere i måneden sa Putin at han ville satt det russiske atomforsvaret i kampberedskap hvis russerne hadde blitt stanset da de annekterte Krim. Det var en rystende nyhet Putin serverte. Med dette går han langt i å si at han ikke bare ville satt atomforsvaret i kampberedskap på grunn av Krim, men at han er villig til å gjøre det også i andre tilfeller, der det han oppfatter som vitale russiske interesser - eller russere - er truet.

I løpet av en kort tv-snutt, i en dokumentar som handlet om de store nasjonale triumfer, kan det se ut som om Russlands atomvåpen-doktrine er endret. Terskelen for førstebruk av atomvåpen er i så fall senket. For Putins uttalelse kommer etter at han, flere ganger etter at konflikten i Ukraina begynte, har minnet verden om at Russland er en atomvåpensupermakt: Underforstått; ingen kan komme og kødde med oss.

Nå, 15 år etter at Putin for første gang ble valgt til russisk president, er vi i større grad enn noensinne overlatt til å spekulere i hva som skjer i kulissene i Kreml. Et trygt sikkerhetspolitisk klima kjennetegnes ved åpenhet og forutsigbarhet. Vi konstaterer at Putins Russland står for det motsatte. Nesten daglig er Natos jagere på vingene for å avskjære russiske langdistanse bombefly. Militærøvelser som tøyer grenser når det gjelder varslingsrutiner skjer plutselig ved Norges grense. Imens forsvinner presidenten i 11 dager, og når han dukker opp ler han av forvirringen han har skapt. Dessverre blir Russland under Putin en mindre og mindre forutsigbar partner.