Fotograferer seg selv: Cindy Sherman med stor utstilling i Oslo som åpner i dag. Foto: Cindy Sherman Untitled #205, 1989 Astrup Fearnley Samlingen / Collection
Fotograferer seg selv: Cindy Sherman med stor utstilling i Oslo som åpner i dag. Foto: Cindy Sherman Untitled #205, 1989 Astrup Fearnley Samlingen / CollectionVis mer

Endelig klar med stor utstilling i Oslo:

Uforutsigbare, tvetydige og morsomme Cindy

Cindy Shermans gåtefulle selvfremstillinger har gjort henne til en av verdens mest kjente og betydningsfulle fotokunstnere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Du kjenner kanskje følelsen du får når du ser en filmplakat, eller et stillbilde fra en film, av en spesiell type stillhet; en følelse av å være vitne til noe potensielt betydningsfullt, en konkret situasjon eller større fortelling, som likevel ikke lar seg tolke av bildet alene. Slik er det, i alle fall for meg, å stå foran ett av Cindy Shermans fotografier.

I over 40 år har den nå 64-årige amerikanske kunstneren hatt ett eneste hovedmotiv for sine fotografier – seg selv. Likevel var hun lenge en gåtefull person, som mange ikke engang visste hvordan egentlig så ut, paradoksalt nok med tanke på motivene i bildene hun lager.

Det startet med en serie bilder kalt nettopp «Untitled Film Stills» i 1977. I tre år laget Sherman til sammen 70 små «selvportretter» i svart-hvitt til serien, alle titulert «Untitled Film Still», med tilhørende nummerering for hvert bilde. Her iscenesatte hun seg som filmstjerne og hovedrolle i tenkte filmer, men etter mønster av virkelige sjangere, fra film noir og B-thrillere til europeisk kunstfilm, der hun tok rollen som husmor, «girl-next-door», bibliotekar, Hitchcock-heltinne eller karrierekvinne – kulturelle klisjétyper og stereotypiske kvinneroller inspirert av etterkrigstidas Hollywood-produksjoner og italienske nyrealisme.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn