LEDER

Uforutsigelig dobbeltspill

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Den uforutsigelige presidenten i Russland fortsetter sitt dobbeltspill i Ukraina. Idet et håp om fredsforhandlinger var tent kom en russisk «snikinvasjon» av Ukraina med tungt væpnede soldater, artilleri, luftvern og panservogner. Vladimir Putins stedfortredere, de prorussiske opprørerne, var i ferd med å tape kampene i sørøst og ville stå for svakt i forhandlinger. Tidligere sendte han inn «soldater uten land», det vil si uten nasjonale kjennetegn på uniformene, på Krim-halvøya for å hjelpe opprørerne der. Og det er all grunn til å spørre hvem som satte opprørerne i stand til å skyte ned et malaysisk rutefly.

Putin møtte Ukrainas president, Petro Porosjenko, i Minsk og snakket om «en atmosfære av tillit», like før han lot sine styrker rulle inn i nabolandet. I går snakket Putin om en egen stat i Øst-Ukraina, og han sammenliknet de ukrainske regjeringsstyrkenes kamp mot opprørerne med nazistenes beleiring av Leningrad. Den krigen som Putin hevder å ikke delta i, tar sikte på å undergrave og holde Ukrainas regjering under et vedvarende press for å hindre landet i å nærme seg EU og Nato. Ukrainas økonomi er i ruiner, og nødvendige reformer er nå umulige. Porosjenko har utskrevet nyvalg til parlamentet i oktober for å få til politiske endringer, men det blir vanskelig å gjennomføre med krig i sørøst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer