Uforutsigelig dobbeltspill

Ingress

Meninger

Den uforutsigelige presidenten i Russland fortsetter sitt dobbeltspill i Ukraina. Idet et håp om fredsforhandlinger var tent kom en russisk «snikinvasjon» av Ukraina med tungt væpnede soldater, artilleri, luftvern og panservogner. Vladimir Putins stedfortredere, de prorussiske opprørerne, var i ferd med å tape kampene i sørøst og ville stå for svakt i forhandlinger. Tidligere sendte han inn «soldater uten land», det vil si uten nasjonale kjennetegn på uniformene, på Krim-halvøya for å hjelpe opprørerne der. Og det er all grunn til å spørre hvem som satte opprørerne i stand til å skyte ned et malaysisk rutefly.

Putin møtte Ukrainas president, Petro Porosjenko, i Minsk og snakket om «en atmosfære av tillit», like før han lot sine styrker rulle inn i nabolandet. I går snakket Putin om en egen stat i Øst-Ukraina, og han sammenliknet de ukrainske regjeringsstyrkenes kamp mot opprørerne med nazistenes beleiring av Leningrad. Den krigen som Putin hevder å ikke delta i, tar sikte på å undergrave og holde Ukrainas regjering under et vedvarende press for å hindre landet i å nærme seg EU og Nato. Ukrainas økonomi er i ruiner, og nødvendige reformer er nå umulige. Porosjenko har utskrevet nyvalg til parlamentet i oktober for å få til politiske endringer, men det blir vanskelig å gjennomføre med krig i sørøst.

Nato svarer med å for første gang utplassere styrker i Russlands naboland. Lørdag svarte EU med å gi Putin ei ukes frist før skjerpede straffetiltak innføres. Dette tjener ikke Russland. Men det tjener Putin, tror Putin. Hvor lang tid tar det før russerne avslører dette? Inntil videre hyller de ham.

Vi lever, sant og visst, i nye omgivelser, men ikke sånn som vi trodde inntil nylig. Muren i Berlin falt, Jernteppet forsvant, Sovjetsamveldet gikk i oppløsning, Warszawapakten la ned seg sjøl, østeuropeiske land gikk inn i både EU og Nato og Russland ble en samarbeidspartner for Vesten. Framgangen står nå i fare. Det rammer også Vesten å straffe Putin. Og Vesten er i villrede om hvordan Putin skal møtes. En EU-leder fra Øst-Europa filosoferte nylig: Det er bedre å skyte seg i foten enn å bli skutt i hodet. Sant nok, men vi håper på mer fornuftige samlivsformer i Europa.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.