Uføretrygd, barnetillegg og innvandrere

For mye snakk om barnerike minoritetsfamilier.

Arbeidsminister Robert Eriksson fronter regjeringens uførereform.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Arbeidsminister Robert Eriksson fronter regjeringens uførereform. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Meninger

Gjør dagens barnetillegg for uføretrygdede at innvandrerkvinner ikke kommer seg ut i arbeidslivet? Per Sandberg (Aftenposten 5. november) og Elin Ørjasæter (Nettavisen 27. oktober) påstår det.

Videre hevder de at Regjeringen nedjusterer barnetillegget nettopp for å motvirke dette - og dermed forbedre integreringen.

Arbeids- og sosialministeren antyder noe av det samme i sin kronikk i Aftenposten 6. november.

Det vises til at enkelte innvandrergrupper har mange barn og mange uføretrygdede, og Sandberg presenterer et tenkt tilfelle der en ufør kvinner med fire barn vil motta mer i stønader enn det en lavtlønnet får i lønningsposen.

Dette argumentet likner på Regjeringens generelle begrunnelse for kuttet i barnetillegget: Det er mulig å regne seg fram til at folk i arbeid - de som «står opp om morgenen» - kan tenkes å komme dårligere ut enn naboen på uføretrygd.

Men det er virkeligheten som teller, ikke hypotetiske regnestykker og teoretiske modeller.

Hvor mange barnerike innvandrerfamilier er det faktisk som mottar barnetillegget?

Det finnes heldigvis tall for dette. Av alle de 18 794 uføre som mottar barnetillegg, er det 1337 (7 %) som har fire barn eller flere. Hvor mange av disse som er innvandrere vet jeg ikke.

Og hvor mange av disse igjen som kunne vært i jobb er det ingen som vet. Sikkert noen, men neppe veldig mange.

Blant mottakerne av barnetillegg er det somalierne som får flest barn - så vidt over tre i gjennomsnitt per familie. Det er 162 uføretrygdede fra Somalia som mottar barnetillegg.

Uansett hvordan en vrir og vender på det: Dette er ikke høye tall. Å skylde på barnerike innvandrerfamilier når Regjeringen reduserer barnetillegget er derfor malplassert.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.