Filmen «Oslo» kom nettopp ut på HBO, og nå som konflikten mellom Israel og palestinerne har blusset opp igjen er HBOs filmatisering av Oslo-avtalen blitt desto mer aktuell. Dessverre er det kanskje ikke mange Osloborgere som vil kjenne igjen hjembyen sin på skjermen.
I 1993 ble Oslo-avtalen undertegnet av Israels statsminister, Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasir Arafat undertegnet foran Det hvite hus. J. T Rogers' prisvinnende teaterstykke, «Oslo», handler om den intense tiden før denne fredsavtalen og de hemmelige forhandlingene ledet av den norske diplomaten Mona Juul og hennes ektefelle, Fafo-leder Terje Rød-Larsen.
For et publikum uten kjennskap til Oslo eller Østlandet er det kanskje mulig å nyte filmen uten å tenke stort over settingen, men kan kulissene som er filmet i utlandet ta norske seere ut av filmens univers?
- Skogene ser ikke ut som Norge. Gatene ser ikke ut som Oslo. De staselige rommene i palasset der forhandlingene finner sted, ser definitivt ikke ut som Sarpsborg, skriver filmanmelder Morten Ståle Nilsen i VG.
Ikke første gangen
HBO-filmen er ikke den første til å vise historisk feil på skjerm. I NRKs dramaserie «Kampen om Tungtvannet» som dreier seg rundt tungtvannsaksjonen ved Rjukan kan man se moderne mennesker og en moderne bil i bakgrunnen av en scene satt i 1938.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger