Ugreit samvirke

Coop-systemet ber medlemmene om å være idioter.

FINANSAKROBATIKK: Det historiske samvirkesystemet har utviklet seg stadig mer i finansakrobatisk retning. Med sin oppfordring om at vi skal fylle bankkontoene våre med penger fra kredittkortet, har de nådd nye høyder. Her er konsernets maskot Petter Northug fotografert under kjendiskampen på Norway Cup 2015.  Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet.
FINANSAKROBATIKK: Det historiske samvirkesystemet har utviklet seg stadig mer i finansakrobatisk retning. Med sin oppfordring om at vi skal fylle bankkontoene våre med penger fra kredittkortet, har de nådd nye høyder. Her er konsernets maskot Petter Northug fotografert under kjendiskampen på Norway Cup 2015. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet.Vis mer
Meninger

Finansakrobatikken baserer seg på å utnytte folks uvitenhet. Nå også i Coop-systemet.  

Coop-konsernet er en videreføring av samvirketanken som ble til på1800-tallet. Starten var i Rochdale i England i 1844, og ideen var at produsenter og konsumenter skulle omgå spekulanter og kremmere ved å formidle varer i fellesskap. Co-operasjon (sam-virke) benyttes på mange felter i verden, og skal være et alternativ til vanlig kremmeri.  

Den norske kooperasjonen ble grunnlagt i 1906 og har hele tiden hatt affinitet til sosialdemokratiet. Norsk Folkehjelp og andre solidaritetstiltak har vært tilgodesett.

Med tiden har systemet utviklet seg mer og mer i retning av ren konkurranse med andre aktører i varehandelen. Coop er nå den viktigste konkurrenten til Norgesgruppen og Rema.

Prinsippet er medlemskap og kjøpsutbytte. Jo mer du kjøper i butikken, jo høyere utbytte får du. Man viser sitt medlemskort i kassa og får avslag på bestemte varer med medlemstilbud.

Systemet tilbyr også kredittkort, og i de senere årene har Coop blitt stadig mer aggressive i sine oppfordringer til at vi skal påta oss gjeld. De øker kredittgrensen din uten at du ber om det.

En foreløpig topp må være nådd med siste ukes brev til medlemmene der de oppfordrer oss til å flytte penger fra kredittkort til bankkonto. Vi skal altså fylle bankkontoen med penger vi ikke har. Hva er vitsen? Coop forteller:  

«Noen ganger kan det være greit med litt ekstra penger på kontoen. I Coop nettbank kan du enkelt overføre penger fra kredittkortet til bankkontoen. Slik gjør du det: Klikk på linken, Logg inn med BankID, Velg "Betaling og overføring", Velg "Overføring til egen konto". Tjenesten koster 35 kr. + 1% av beløpet du overfører. Du kan overføre inntil disponibelt beløp på kortet (inkl. gebyr). Vanlige rentebetingelser gjelder.» 

 Altså — jeg skal hente penger fra kredittkortet, der jeg har skyhøy rente dersom jeg ikke betaler alt ved forfall, og flytte dem til en bankkonto der renten er nær null. Coop sier at dette noen ganger kan være «greit».

Men det kan jo ikke være greit. Eller jo, forresten, det er vel greit for Coops egen kapitalflyt.

«Vanlige rentebetingelser gjelder,» sier de. De oppgir ikke regnestykket. Det tør de nok ikke. Det ville sett for ille ut.  

Dette er triksing og finansakrobatikk. Det er bare deg som ikke aner hva slags rente du har på kredittkortgjelden som kan synes at dette «kan være greit». Men det kan aldri være «greit», utsagnet er ikke sant.

Det er stikk motsatt av samvirketanken og den råeste form for kapitalisme som finnes innen lovens rammer.

Kanskje Coop er smittet av maskoten sin, ulykkessjåføren Petter Northug og hans forhold til sannheten. Det er vel der samvirketanken løp og gjemte seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.