KOMMENTARER

Ugudelig vandalisme

Så kom nyheten vi alle fryktet. Palmyra er under angrep.

RASERT AV IS: Tempelet Baal Shamin i den historiske byen Palmyra ble ødelagt av IS søndag 23. august. Dette bildet er fra 2009. Foto: Reuters / NTB Scanpix
RASERT AV IS: Tempelet Baal Shamin i den historiske byen Palmyra ble ødelagt av IS søndag 23. august. Dette bildet er fra 2009. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter at terrorgruppa IS erobret oldtidsbyen Palmyra i Syria i mai i år, har mange ventet med angst og gru på de første rapportene om vandalisme. Nå er det bekreftet. Det første kulturminnet som er ødelagt er tempelet Baal Shamin som ble bygd i år 17 f.Kr. Ruinbyen Palmyra ligger ca. 240 kilometer nordøst for Damaskus. Syriske regjeringsstyrker flyktet derfra i mai etter en ukes intense kamper med IS. Regjeringssoldatene skal ha smuglet ut et stort antall verdifulle statuer og gjenstander fra museet der.

Sjefen for FNs kulturorganisasjon Unesco, Irina Bokova, har karakterisert ødeleggelsen av Baal Shamin som en krigsforbrytelse. I en uttalelse derfra heter det at: «Denne ødeleggelsen er en ny krigsforbrytelse og et enormt tap for det syriske folket og for menneskeheten. Daesh (IS) dreper mennesker og ødelegger byer, men kan ikke bringe historien til taushet og vil til sjuende og sist mislykkes i å utslette denne store kulturen fra verdens minne.»

Tempelet skal ha blitt rasert sist søndag, altså 23. august. Forut for ødeleggelsen skjedde en henrettelse som var oppsiktsvekkende selv i IS-målestokk. 18. august ble den 82-årige pensjonerte sjefsarkeologen for oldtidsbyen, Khaled al-Asaad, halshogd i Palmyra. Det maltrakterte liket hans ble klynget opp i en av de antikke søylene. Udåden er nesten ikke egnet til å sjokkere, etter at IS i begynnelsen av juli la ut en video der de henrettet 25 syriske soldater foran det største amfiteatret i Palmyra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.