Uha, en mumie!

Selveste «The Mummy», mumien, er tilbake på lerretet. Etter at hans brødre Dracula, Frankenstein og Godzilla har hatt sin renessanse i tur og orden, er turen kommet til Egypts skrekkfantasi nummer én. Nå mangler bare et gjensyn med 40-tallsmonsteret The Wolf Man, ulvemannen. Det har forresten vært dårlig også med zombier den siste tida.

  • Mens vi venter, kan vi feire gjensynet med fenomenet «The Mummy». Den aktuelle storfilmen imponerer med sine spesialeffekter, men skjemmes av et gedigent overspill fra en rekke skuespillere og et manus som er en studie i utslitte replikker, noe Dagbladets filmanmelder Liv Jørgensen påpasselig har gjort oppmerksom på. Framfor denne mastodontutgaven av «The Mummy» foretrekker jeg faktisk et par av de klassiske Mummy-filmene, som er tilgjengelige på video.
  • Den første Mummy-filmen ble lagd i 1932 og hadde selveste Boris «Frankenstein» Karloff i hovedrollen. Denne svart-hvitt-versjonen lanserte den historien som er blitt brukt helt fram til den aktuelle Mummy-filmen: om en egyptisk prest som forsøker å gjenopplive sin kjæreste etter at hun er blitt ofret til gudene. Dette er så pass forbudt at presten blir balsamert og begravd - levende. 3000- 4000 år seinere blir han vekket til live igjen av arkeologer og forsøker fortsatt å gjenoppvekke sin elskede, ved å ofre en høyst nåtidig dobbeltgjenger. Hun trekkes ved hjelp av overnaturlige krefter inn i mumiens makt. Kvinnens far og kjæreste er på sporet, men vil de nå fram i tide?
  • Atmosfæren i 1932-versjonen, regissert av Karl Freund, er tett og intens, ekspresjonistisk og glødende. Den inspirerte til innpå 30 mumiefilmer, produsert både i England, Hollywood og Mexico, med både egyptiske og søramerikanske mumier i hovedrollen. Mumiens hånd, mumiens grav, mumiens forbannelse, mumiens gjenferd, mumiens likklede, mumiens øye, mumiens hevn, til og med Abbott og Costello lagde en mumiefilm. En av de bedre er nyversjonen av den originale mumiefilmen, Hammer-studioets «The Mummy» (1959), med Christopher «Dracula» Lee som mumien. Denne gangen møter han sin skjebne i et myrlandskap Sherlock Holmes ville følt seg hjemme i.
  • En favoritt tross alt: tegneserien «Donald Duck og mumiens ring» (1943), nylig nyutgitt som bilag til Donald Duck & Co. Mums for alle mumiefrelste.