Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uha! Zombiene kommer

Pragmatisk og hendig bok om zombier fra Jason.

TEGNESERIE: En enkel og ensom mann står i oppvasken på et heller enkelt spisested i en storby à la New York. Når han går hjem i sin ensomhet støter han på en prostituert han takker nei til. Han spiser, legger seg og tenker på henne.

De døde lever

Hun går også og legger seg i det tomme hjemmet sitt etter å ha levert dagens inntekter til alfonsen, som gir henne veksel tilbake. Hun legger seg i sin ensomhet og tenker, tenker. I begges ensomhet faller en meteor ned på byens kirkegård nattetid. Og som leser vet og tenker man at dette umulig kan gå bra.

Meteoren vekker de døde til live. Som alle vet søker zombier etter menneskekjøtt, og mens vår mann fortsetter i oppvasken og sparer penger til den prostituerte som koster hundre spenn, herjer zombiene fritt blant byens skyldige og uskyldige. Blant annet blir heltens sjef en levende død som vil ete sine ansatte.

Et skjebnens lune gjør at vår mann og den prostituerte ender opp som et par på vill flukt fra menneskeeterne. Flere av stumfilmens slapstick-elementer ruller og går over lerretet Jason har spent opp. Slutten er både makaber, morsom og så absolutt logisk. Stumfilmens tekstplakater i ivaretatt, her mangler bare stumfilmens skumle pianospill i kinosalen for å dekke seriesidenes dramatiske følelser med lyd.

Taus tone

Denne vesle fortellingen gikk som stripe i Morgenbladet fra 25. november i fjor til 16. februar i år. Elleve uker ganger fire nedfotograferte sider ga en vel tett presentasjon av denne stumfilmen av en serie. Som bok, i formatet 14 x 21 cm, gis den tause tonen større fylde, og leseren gis mulighet til fordypning på en helt annen måte enn i avisprent.

Jason, eller John Arne Sæterøy, er ikke ukjent med stripeformatet. Han hadde et kort gjestebesøk i Dagbladets spalter med Mjau Beibi, som dessverre fikk en brå slutt. Jasons styrke ligger heller i den lengre fortellingen. Han gir med det større formatet ideene romsligere plass enn ei stripe kan by på. Derfor har blad og etter hvert album vært hovedfeltet hans. Her bør trekkes fram Jasons eget blad, Mjaumjau, som han ga ut tolv numre av.

Jason er svært prisbelønt, nå sist Brage-prisen, og han er vel den eneste norske serieskaperen som kan velge å utgi sine bøker i utlandet, før han presenterer dem i Norge. Med denne vesle utgivelsen, Død og levende, befester han ytterligere sin unike posisjon i norsk og internasjonal seriekunst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling