LEDER

Dagbladet mener:

Uheldig å legge ned Ullevål sykehus

Avgjørelsen går inn i en lei tendens i Norge i dag, der vi stadig bygger nytt i stedet for å vedlikeholde det vi har.

OMSTRIDT: Reaksjonene har vært sterke og vedvarende etter beslutningen om å legge ned Ullevål sykehus. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Reaksjonene har vært sterke og vedvarende etter beslutningen om å legge ned Ullevål sykehus. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fire år etter at det ble vedtatt å satse på Gaustad som sted for det nye kjempesykehuset i Oslo, og legge ned Ullevål sykehus, må de som har ansvaret for Norgeshistoriens største utbyggingsprosjekt stadig ut og forsvare avgjørelsen. Det er ikke så rart, all den tid Helse Sør-øst og regjeringen har stilt seg i en situasjon der det er dem mot røkla.

Ansatteforeningene og alle partiene i bystyret i Oslo som ikke heter Høyre og Arbeiderpartiet har gått ut og ment at giganten på Gaustad er en dårlig idé og at det burde vært utredet flere seriøse alternativer som åpner for at den vidstrakte tomten på Ullevål fremdeles kan brukes som sykehus. Helseminister Bent Høie (H) mener alternativene er utredet godt ok og at det vil være for dyrt å oppgradere de gamle byggene på Ullevål.

Men tallene som sier at det vil være for dyrt å holde Ullevål sykehus i drift er omdiskuterte. Å forlate Ullevål vil også gå inn i en av tidens aller mest uheldige tendenser: Oljerike Norges hang til å bygge nytt og storslagent, og ikke ta vare på bygningsmassen og tomtene vi faktisk har. Hensynet til effektivisering og økonomisk bunnlinje blir nærmest automatisk satt over andre, viktige hensyn.

Det er pekt på en rekke utfordringer ved Gaustad-tomten, ikke minst den dårlige tilgjengeligheten. Ved en epidemi eller et større terrorangrep vil det være vanskelig å få mange mennesker raskt frem til Oslos største sykehus.

Allerede i 2012 fikk Helse Sør-øst kraftig kritikk av Riksrevisjonen for å underkommunisere alle utfordringene som fulgte med omstillingen. I sommer måtte administrerende direktør Bjørn Erikstein, som hadde lagt mye av sin prestisje inn i det nye sykehusprosjektet, forlate sin stilling da det ble klart at de ansatte ikke lenger hadde tillit til ham. Den nye direktøren, Bjørn Atle Bjørnbeth, var blant dem som var kritiske til nybyggingen før han fikk stillingen.

Alt dette vitner om en prosess der viktige hensyn ikke har blitt tatt med i beregningene, og der det er gått så mye prestisje i utfallet at det er stadig vanskeligere for kritikerne å bli hørt ettersom prosessen trekker i langdrag. Ved en så stor oppgradering som det er snakk om i denne saken vil det være utfordringer knyttet til alle alternativene, og det vil også være utfordrende å sette Ullevål sykehus i den stand som moderne sykehusdrift krever. Men en så stor og viktig investering, og en så mangelfull prosess, er det mest kostbare man kan gjøre å skynde seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer