LEDER

Dagbladet mener:

Uheldig at det private låner sykehusleger

Men Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet kunne godt tatt høyde for at private klinikker kan fylle reelle behov.

UHELDIG AT LEGENE KONKURRERER MED SEG SELV: Det nye forslaget fra Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre er godt, men ville vært bedre om forslagsstillerne hadde tatt høyde for at det private helsevesenet kan dekke reelle behov.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UHELDIG AT LEGENE KONKURRERER MED SEG SELV: Det nye forslaget fra Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre er godt, men ville vært bedre om forslagsstillerne hadde tatt høyde for at det private helsevesenet kan dekke reelle behov. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Arbeiderpartiet vil nekte sykehusleger som jobber i det offentlige å ha tilleggsjobber i det private. Dette er ett av en rekke forslag partiet legger frem for å innskrenke handlingsrommet til de private tilbyderne i helsevesenet, og, for å si det med partiets egne ord, å motvirke en «todeling av helsevesenet». Det er et godt forslag, selv om det burde kommet med flere forbehold enn hva partiet akkurat nå føler for.

Det er et godt forslag fordi det er uheldig at sykehuslegene i praksis konkurrerer med seg selv. Det er også problematisk at de private klinikkene i praksis tjener seg rike på den faglige tyngden og kompetansen som legene deres har bygget opp gjennom en årrekke ved de offentlige institusjonene. Riksrevisjonen har dessuten pekt på at biervervene så mange leger har kan gå utover jobben deres ved sykehusene, som jo er hovedjobben.

Videre er det en utfordring, som Arbeiderpartiets representanter peker på i sitt forslag, at det blir en opphopning av erfarne og spesialiserte leger på Østlandet, mens andre regioner strever med å få tak i kompetansen de trenger. Private tilbydere har det med å klumpe seg sammen i områder der det er stor betalingsvilje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer