Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Uheldig at det private låner sykehusleger

Men Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet kunne godt tatt høyde for at private klinikker kan fylle reelle behov.

UHELDIG AT LEGENE KONKURRERER MED SEG SELV: Det nye forslaget fra Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre er godt, men ville vært bedre om forslagsstillerne hadde tatt høyde for at det private helsevesenet kan dekke reelle behov.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UHELDIG AT LEGENE KONKURRERER MED SEG SELV: Det nye forslaget fra Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre er godt, men ville vært bedre om forslagsstillerne hadde tatt høyde for at det private helsevesenet kan dekke reelle behov. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Arbeiderpartiet vil nekte sykehusleger som jobber i det offentlige å ha tilleggsjobber i det private. Dette er ett av en rekke forslag partiet legger frem for å innskrenke handlingsrommet til de private tilbyderne i helsevesenet, og, for å si det med partiets egne ord, å motvirke en «todeling av helsevesenet». Det er et godt forslag, selv om det burde kommet med flere forbehold enn hva partiet akkurat nå føler for.

Det er et godt forslag fordi det er uheldig at sykehuslegene i praksis konkurrerer med seg selv. Det er også problematisk at de private klinikkene i praksis tjener seg rike på den faglige tyngden og kompetansen som legene deres har bygget opp gjennom en årrekke ved de offentlige institusjonene. Riksrevisjonen har dessuten pekt på at biervervene så mange leger har kan gå utover jobben deres ved sykehusene, som jo er hovedjobben.

Videre er det en utfordring, som Arbeiderpartiets representanter peker på i sitt forslag, at det blir en opphopning av erfarne og spesialiserte leger på Østlandet, mens andre regioner strever med å få tak i kompetansen de trenger. Private tilbydere har det med å klumpe seg sammen i områder der det er stor betalingsvilje.

Så er det, som fødselslege Thorbjørn Brook Steen påpeker i Aftenposten, reelle behov som det offentlige ikke makter å fylle. Selv sier han han må ha en fot i det private for å kunne tilby behandling for kvinner som har hatt traumatiske fødsler og spontanaborter, og at dette ikke ville vært mulig på sykehuset der han jobber.

Det ville vært en styrke for forslaget om det rommet en forståelse for at mennesker med helt reelle plager iblant kan trenge en annen type behandling enn den det er rom for i det offentlige. I det forslagsstillerne konsekvent kaller «overbehandling» i det private kan det være historier om engstelige enkeltpersoner med forhistorier og tilstander som gjør at det å få en ekstra konsultasjon eller test kan føles som om det er vel verd pengene.

Det er likevel behov som de private tilbyderne bør klare å fylle ved å holde seg med sine egne leger, ikke trekke veksler på de som først og fremst jobber et annet sted. Selv om de betaler for det, gir det først og fremst inntrykk av å være et tyvlån.

SYKEHUS: En ny studie fra Harvard Medical School hevder at spredningen av coronaviruset kan ha startet så tidlig som august i fjor. Foto: REUTERS/File Photo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!