DEBATT

Uhindret rekruttering

Terrortrusselen fra Islamsk Stat (IS) er skjerpet. Spørsmålet er hvorfor det er lettere å rekruttere unge muslimer til terror i Norge enn andre europeiske land.

IS: Et udatert bilde av en IS-kriger sluppet 4. november av Raqqua, IS' mediebyrå. Lars Akerhaug spør hvorfor vi tillater rekruttering av unge muslimer til Syria.  Foto: AP Photo/Raqqa Media Office / NTB Scanpix
IS: Et udatert bilde av en IS-kriger sluppet 4. november av Raqqua, IS' mediebyrå. Lars Akerhaug spør hvorfor vi tillater rekruttering av unge muslimer til Syria. Foto: AP Photo/Raqqa Media Office / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har det vært flere saker i mediene som har knyttet Profetens Ummah aktivt til rekruttering av Syriafarere. Dette skriver jeg også om i min bok «Norsk jihad» som ble gitt ut høsten 2013. Her skriver jeg om hvordan Ubaydullah Hussain i en privat melding forklarte meg at han selv hadde kjørt en av Syriafarerne til flyplassen for å krige i Syria.

Likevel har ikke norske myndigheter reagert mot gruppen. I land som Storbirtannia blir slike grupper regelmessig forbudt. I Norge får radikale islamister operere omtrent uhindret.

De første radikale islamistene reiste til Norge i 2012. Det har nå gått over to år, uten at politikerne har fått på plass tiltak som stanser tilstrømningen av fremmedkrigere. Ute i felt gjør ungdomsarbeidere og forebyggende etater sammen med politiet et godt arbeid. Men arbeidet blir også vanskeliggjort av et lovverk som står på stedet hvil.

Riktignok ble en mann jeg i min bok omtaler som «Edderkoppen» i fjor siktet for terrorfinansiering. Tiltale er fortsatt ikke tatt ut. Pengene som ble beslaglagt i forbindelse med saken ble til slutt sendt i form av materiell nødhjelp. Begge parter omtalte løsningen som en ordning man kunne leve godt med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer