Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Uhindret rekruttering

Terrortrusselen fra Islamsk Stat (IS) er skjerpet. Spørsmålet er hvorfor det er lettere å rekruttere unge muslimer til terror i Norge enn andre europeiske land.

IS: Et udatert bilde av en IS-kriger sluppet 4. november av Raqqua, IS' mediebyrå. Lars Akerhaug spør hvorfor vi tillater rekruttering av unge muslimer til Syria.  Foto: AP Photo/Raqqa Media Office / NTB Scanpix
IS: Et udatert bilde av en IS-kriger sluppet 4. november av Raqqua, IS' mediebyrå. Lars Akerhaug spør hvorfor vi tillater rekruttering av unge muslimer til Syria. Foto: AP Photo/Raqqa Media Office / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

De siste ukene har det vært flere saker i mediene som har knyttet Profetens Ummah aktivt til rekruttering av Syriafarere. Dette skriver jeg også om i min bok «Norsk jihad» som ble gitt ut høsten 2013. Her skriver jeg om hvordan Ubaydullah Hussain i en privat melding forklarte meg at han selv hadde kjørt en av Syriafarerne til flyplassen for å krige i Syria.

Likevel har ikke norske myndigheter reagert mot gruppen. I land som Storbirtannia blir slike grupper regelmessig forbudt. I Norge får radikale islamister operere omtrent uhindret.

De første radikale islamistene reiste til Norge i 2012. Det har nå gått over to år, uten at politikerne har fått på plass tiltak som stanser tilstrømningen av fremmedkrigere. Ute i felt gjør ungdomsarbeidere og forebyggende etater sammen med politiet et godt arbeid. Men arbeidet blir også vanskeliggjort av et lovverk som står på stedet hvil.

Riktignok ble en mann jeg i min bok omtaler som «Edderkoppen» i fjor siktet for terrorfinansiering. Tiltale er fortsatt ikke tatt ut. Pengene som ble beslaglagt i forbindelse med saken ble til slutt sendt i form av materiell nødhjelp. Begge parter omtalte løsningen som en ordning man kunne leve godt med.

Det er bra at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) varsler både politikere og befolkningen om økt terrortrussel fra Syria og Irak. Men at PST og norske hemmelige tjenester er årvåkne, fritar ikke politikerne fra et ansvar. For det er åpenbart at myndighetene ikke i tilstrekkelig grad har hatt en beredskap mot den storstilte rekrutteringen til terror som foregår i Norge. 

I mellomtiden er det ingen tegn på at rekrutteringen har stanset opp. Snarere virker det som rekrutteringen har økt i styrke etter at IS opprettet sitt såkalte kalifat i sommer. På gatene og gjennom Facebook og sosiale medier oppfordres unge muslimer i Norge om å reise til Syria for å kjempe hellig krig. Et sted rekrutteringen foregår er på nettet. Jeg har selv observert noen slike diskusjoner. Et eksempel er en kvinne som skriver på Profetens Ummahs nå nedlagte Facebooksider og spør om det er riktig av broren hennes å dra til Syria.

«Du skal støtte ham, da kun de modigste vil dra til Syria. Aksepter hans ønske og gjør Dua for at han vil ende med de han elsker i jannah, himmelen.» En som kaster seg inn i diskusjonen kaller seg «Abu Zubayr». Han er ikke i tvil, det er alles plikt å reise til Syria.

«De inviterer oss fra hele verden og de trenger oss. Ikke la satan komme med unnskyldninger. Jihad er vakkert og broren din kan være deres nøkkel til janna, himmelen.»

En forsmak av hva vi har i vente fikk vi kanskje da Mehdi Nemmouche (29) tok seg inn på det jødiske museet i Brussels, Belgias hovedstad. Han hadde kriget med IS i Syria. Inn på museumet tok han med segt automatvåpen av typen Kalashnikov og en pistol. To israelske turister, en franskmann som jobbet frivillig ved museumet og en belgisk ansatt ble drept. Senere la han ut en video der han tok på seg ansvaret  for terrorangrepet.

Før angrepet hadde han tilbragt et år sammen med Islamsk stat (IS). Terrorangrepet ble dessverre det første beviset på at advarslene fra norske og andre lands etterretningstjenester om at de som reiser for å kjempe i Syria utgjør en terrortrussel ikke er overdrivelser. Et annet forvarsel fikk vi tidligere i år, da PST varslet om en mulig konkret terrortrussel.

Vi må til en viss grad akseptere å leve med en slik trussel hengende over oss. Men vi trenger ikke å akseptere politisk handlingslammelse. Et lovforslag fra regjeringen om å forby reiser for å slutte seg til opprørsgrupper er fortsatt på høring og innsigelsene er mange. Det er et åpent spørsmål om loven vil bli vedtatt og i verste fall må politikerne sende en ny lov på høring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media