Uhøflig marspoet?

Silje (17) har gjort det enda en gang.

(Dagbladet.no): - Nå har det seg sånn at jeg har to mailadresser, så jeg er faktisk Silje Nørsett, månedens poet for februar. Så da vet jeg ikke om det er uhøflig av meg å være månedens poet to ganger på rad. Kanskje en av de andre finalistene bør få den æren?

Sånn svarer Silje (17) oss på beskjeden om at hun, som også var vår første «t-banepoet», er kåret til mars\' poet i Skolekammeret.

Vi synes ikke Silje er uhøflig. Vi synes bare hun er veldig god til å skrive.

Les diktet

«årsaker til verdens kadaver»

materiell komfort

slik som plakater, strømpebukser

og livlige postkort

er kun vikarer

for ting som rimer på

røkelse, bokstøtter og gitarer

dvs

spøkelse, krøtter og basarer

Jurybegrunnelsen

«årsaker til verdens kadaver» er en labyrint av et dikt. Å definere klisjeer som motiv, tema og budskap i forhold til dette diktet, er en hån. Det fanger ikke inn diktets egenart, de premissene diktet er skrevet på. Diktet er rett og slett en gåte. Nøkkelen til å forstå gåten, ligger - som i alle labyrinter - i midten, i det som så presist og fint blir fanget inn av ordene «røkelse, bokstøtter og gitarer». Konteksten, første og siste

strofe, styrer juryens tolking i retning av at dette er et dikt som handler om intellektuell handlingslammelse. Og lengsel vekk fra den innestengte kvasivirkeligheten som representeres av livlige postkort, bokstøtter og røkelse. En stor dose lengsel sammen med en strøken teskje angst.

Kristian Rishøi

(for juryen)

GOD SOM GULL: Silje Nørsett (17) lurer juryen gang på gang. Nå har hun blitt månedens poet igjen. Under pseudonymet Fjellfuru.