Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uhørt mot Kjartan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det plinget lystelig da skulpturen «Den lille harpen» av Kjartan Slettemark ble hilst velkommen i Stortingets inngangshall for snart ett år siden, og ikke så rent få folkevalgte ble ansporet av Arne Nordheim til å slå an en lekende tone på utdelte eggedelere.

Selvsagt var ikke alle tingrepresentanter med på notene fra denne kreative duoen, men først etter valget i fjor høst fikk pipa en annen lyd. Den nye parlamentariske situasjonen gjorde at forsvarskomiteens formann Hans J. Røsjorde fra Fremskrittspartiet erobret plass i Stortingets presidentskap, og fra denne skansen gikk han snart til angrep på Slettemarks skulptur. «Det er flere av oss som vil bidra til å bære kunstverket til dets endelige hvilested,» meddelte visepresidenten NTB.

  • Valget av slike særdeles umusikalske ord sier sitt om de holdninger til kunst som gjør seg gjeldende i Fremskrittspartiet, men dette kan neppe overraske noen. Ei heller at Røsjorde i en Dagsnytt atten-debatt med Kunsthøyskolens rektor - Arvid Pettersen - for ei tid siden uttalte at han ikke kunne tenke seg å bruke penger på Slettemarks kunst. «Jeg ville aldri ha kommet i nærheten av tanken om å kjøpe dette inn,» repeterer Røsjorde for Aftenposten i går.
  • Det er en tone i visepresidentens tale som ikke lover godt, selv om han ikke direkte - men høyst indirekte - har noe med Stortingets kunstinnkjøp å gjøre. Ansvaret er overlatt en egen komité av parlamentarikere og kunstsakkyndige, som har fungert siden begynnelsen av 90-tallet. Fram til i fjor høst hadde også to kunstnere plass i komiteen, og en av dem - grafikeren Jan Kolstad - sier at han i alle år er blitt tatt på alvor som fagperson i dette utvalget.
  • Det blir han tydeligvis ikke av Stortingets nåværende presidentskap, som bestemte seg for å fjerne kunstnerne da de oppnevnte den nye komiteen. Avgjørelsen kan vanskelig tolkes som annet enn uttrykk for misnøye med innkjøpet av Slettemark. Ser man bort fra en viss surmuling hos medlemmer i finanskomiteen over et maleri av Svein Johansen på deres møterom, har det tidligere ikke vært noen konflikter etter kunstinnkjøpene.
  • Fremskrittspartiets populisme har større armslag i denne stortingsperioden, og valget av Jan Simonsen til medlem av det nye utsmykningsutvalget vil nok vise hva dette har å si i praksis. Mer foruroligende er likevel at Røsjorde med sine holdninger framstår uimot sagt som presidentskapets røst, og at de øvrige medlemmene stilltiende godtar at tonene fra Slettemark-harpen forstummer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!