Uhyggelig jul

Etter tre års pause er den egenrådige førstebetjenten Hanne Wilhelmsen tilbake i en velkomponert krim.

BOK: Handlingen i «Sannheten bortenfor» er nemlig komprimert til dagene mellom 19. og 28. desember, men innholdsmessig er det ikke mye julehygge. Fire mennesker er skutt og drept i en leilighet på Oslo vest, og for førstebetjent Hanne Wilhelmsen blir det ikke noen fredelig jul. De drepte er et eldre ektepar, deres eldste sønn og en mann som viser seg å være forlagskonsulent. Hvilken forbindelse han har til den velbeslåtte skipsrederfamilien Stahlberg klarer ingen å bringe på bane, men uansett peker svært mange spor mot skipsrederens yngste sønn og datter.

Privat lever Wilhelmsen både komfortabelt og lykkelig sammen med partneren Nefis og den herskesyke husholdersken Marry. De to sistnevnte har satset på en voldsomt overdrevet julefeiring, noe Hanne egentlig har mest lyst til å avlyse. De brutale drapene blir med andre ord et påskudd for å få hyggen litt på avstand.

Men Wilhelmsen har fortsatt problemer bak den vellykkede fasaden - hun går til psykolog, og hun sliter med å fordøye at den forhatte faren hennes er død. I tillegg har hun sine egne kjøreregler i mordetterforskningen, som ikke akkurat utvider fanklubben hennes blant sjefene.

Billy T. er også sentral i handlingen, hans kontakter blant hovedstadens slitne klientell er igjen vesentlig for å få en del elementer i saken på plass. Typer som ham, Håkon Sand, Silje Sørensen og Annemari Skar har fått god plass til å utfolde seg, og er sterke nok til å bære deler av handlingen på egne skuldrer.

Anne Holt har fått mye pepper for noen av de tidligere Hanne Wilhelmsen-bøkene, men det bør i hvert fall «Sannheten bortenfor» skånes for. Den er en stramt komponert kriminalroman, passe lang, uten overflødig prat og med en overbevisende avslutning. Selv om den har mange innslag fra heltinnens private sfære, er de såpass sterkt relatert til hennes profesjonelle liv at de ikke virker forstyrrende på flyten i fortellingen.

STRAMT KOMPONERT: Anne Holt har fått mye pepper for noen av de tidligere Hanne Wilhelmsen-bøkene, men det bør i hvert fall «Sannheten bortenfor» skånes for, mener Dagbladets anmelder.