Anmeldelse: «Hendelser ved vann» på NRK

Uhyre spennende påskekrim

Det er ingen tvil om at det er svenskene som har laget årets påskekrim. Samme om du er på hytta, på fjellet eller i din egen stue, så er «Hendelser ved vann» krimserien du bare må få med deg.

70-TALLET: Annie og datteren skal starte nytt liv i en avsideligende bygd. Asta Kamma August og Alva Adermark i rollene. Foto: SVT
70-TALLET: Annie og datteren skal starte nytt liv i en avsideligende bygd. Asta Kamma August og Alva Adermark i rollene. Foto: SVT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heldelser ved vann

Krim

Tidspunkt: 31. mars
Beskrivelse: Regi: Mikael Marcimain
Kanal: NRK
Orginaltittel: Skuespillere: Rolf Lassgård, Pernilla August, Asta Kamma August, Magnus Krepper, Liv Mjönes, Cecilia Nilsson, Magnus Roosman, Alma Pöysti og Alba August.

««Uhyre spennende påske-krim»»
Se alle anmeldelser

Da svenske Kerstin Ekmans krimroman «Hendelser ved vann» kom ut i 1993, ble den overøst med priser. I tillegg til Augustprisen, svenskenes svar på vår Bragepris, fikk romanen også den høythengende Nordisk Råds litteraturpris. Tretti år seinere kommer romanen omsider som tv-serie, og du verden for en serie det har blitt.

«Hendelser ved vann» er seks timer med kvalitetsdrama surret rundt et uhyre, spennende plot. I likhet med romanen foregår tv-serien over to tidsplan ved det lille, fiktive jemtlandske tettstedet Svartvatnet. På sankthansaften på begynnelsen 70-tallet, flytter Annie og datteren Mia dit for å bo i et isolert hippiekollektiv som kaller seg for Stjärnberg-kollektivet. I skogen finner Annie to drepte turister i et telt, og får et glimt av en mann som kan være morderen. Drapene forblir uløst, og hendelsen preger det lille lokalsamfunnet. 20 år seinere ser Annie mannen igjen, og skjelettene som har blitt holdt i skapet, begynner å ramle ut.

Uhygge

«Hendelser ved vann» er en krimserie man må få med seg. Den er ikke så fryktelig mørk, men skaper likevel nok uhygge til at den eneste varmen man kan forvente å få når man ser serien, er fra påskesola. Karakterenes forhold til naturen og samfunnet slik det skildres i boka, rendyrkes også i manuset.

Dette er en serie som handler om menneskets forhold til naturen og hvordan vi griskt tar oss til rette. Selv om vi aldri får sett utbyggerne, er det tydelig at skogen holder på å bli hogd ned til fordel for boliger og vei, og at dette opprører så mange lokale at det tys til demonstrasjoner.

Blant attraksjonene på rollelista, finner vi Rolf Lassgård, som nylig spilte i TV-serien «Exit», og Pernilla August, internasjonalt kjent som Shmi Skywalker fra Star Wars-universet. Det er langt flere skuespillere man rekker å bli kjent med, og ved første blikk kan det være lett å tro at det er for mange å forholde seg til. To episoder inn i serien, viser det seg i stedet at alle skuespillerne har en viktig funksjon for å skape framdrift. Flere av de tilsynelatende ubetydelige karakterene forsvinner ganske tidlig ut av serien, og i mellomtida er det fort gjort å tenke at de ikke er så viktige for resten av fortellingen. Da må man tro om igjen. Her er ingen den de utgir seg for å være.

Klippingen av serien, som hovedsakelig består av å forflytte seg fram og tilbake mellom 70- og 90-tallet, gjør at karakterene også framstår mer komplekse. De slemme er ikke bare slemme, og selv de såkalt snille får blottlagt sine mørkeste dyp.

Spennende

Men det som gjør denne serien så unik, er hvordan spenningen opprettholdes til tross for manglende detektivarbeid. Seeren blir nødt til å forholde seg til hva karakterene gjør til enhver tid, og hvordan de forholder seg til hverandre i etterkant av drapene. Karakterenes motiv for å ta livet av turistene, dukker ikke opp før ganske seint i serien, og i mellomtida blir man sittende og gruble på hvorfor de i det hele tatt er drept. Det er imponerende bra gjort.

Dette er en serie full av forskjellige perspektiver om hva som er rett og galt, framført av skuespillere fra øverste hylle. Det viser seg at en del har litt av hvert å skjule, og at dette må ties i hjel for enhver pris.

Sånt blir det bra påskekrim av.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer