HAI PÅ AVVEIE: Hvithaien, et av de farligste rovdyrene i havet, finnes ikke i Nordsjøen. Men nå har en hvithai, som forskerne har gitt navnet Lydia, svømt helt fra Florida til den andre siden av Atlanterhavet - på vei mot oss. De siste par årene har ulike "monstre i havet" skapt store overskrifter. I dette essayet spør historiker Erling Sandmo hvorfor vi blir så redde. Foto: Scanpix.
HAI PÅ AVVEIE: Hvithaien, et av de farligste rovdyrene i havet, finnes ikke i Nordsjøen. Men nå har en hvithai, som forskerne har gitt navnet Lydia, svømt helt fra Florida til den andre siden av Atlanterhavet - på vei mot oss. De siste par årene har ulike "monstre i havet" skapt store overskrifter. I dette essayet spør historiker Erling Sandmo hvorfor vi blir så redde. Foto: Scanpix.Vis mer

Uhyrene er tilbake

ESSAYET: Middelalderens sjømonstre har plutselig kommet opp igjen fra dypet og inn i nettavisene. Hvorfor skremmer de oss nå?

Hvithaien Lydia har skapt store overskrifter i Norge den siste tiden. Livsfarlige Lydia, på vei mot norskekysten.

ERLING SANDMO: Professor i historie ved Universitetet i Oslo. Vis mer

Hun ser fæl ut. De store øynene, de grove sagtennene, tannkjøttet som er trukket bort som et sceneteppe i det forestillingen begynner. Det er umulig å se bildene uten å høre musikken fra filmen Haisommer, det dunkende temaet av to toner som varsler om at noe forferdelig er i ferd med å skje.

Er det i ferd med å skje noe forferdelig? Akkurat i denne haiens tilfelle er faren liten: Det er bare én fisk det er snakk om, skummel og forvirret der den tilsynelatende er i ferd med å rote seg inn i farvann hvor den ikke hører hjemme.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn