HAI PÅ AVVEIE: Hvithaien, et av de farligste rovdyrene i havet, finnes ikke i Nordsjøen. Men nå har en hvithai, som forskerne har gitt navnet Lydia, svømt helt fra Florida til den andre siden av Atlanterhavet - på vei mot oss. De siste par årene har ulike "monstre i havet" skapt store overskrifter. I dette essayet spør historiker Erling Sandmo hvorfor vi blir så redde. Foto: Scanpix.
HAI PÅ AVVEIE: Hvithaien, et av de farligste rovdyrene i havet, finnes ikke i Nordsjøen. Men nå har en hvithai, som forskerne har gitt navnet Lydia, svømt helt fra Florida til den andre siden av Atlanterhavet - på vei mot oss. De siste par årene har ulike "monstre i havet" skapt store overskrifter. I dette essayet spør historiker Erling Sandmo hvorfor vi blir så redde. Foto: Scanpix.Vis mer

Uhyrene er tilbake

ESSAYET: Middelalderens sjømonstre har plutselig kommet opp igjen fra dypet og inn i nettavisene. Hvorfor skremmer de oss nå?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hvithaien Lydia har skapt store overskrifter i Norge den siste tiden. Livsfarlige Lydia, på vei mot norskekysten.

Hun ser fæl ut. De store øynene, de grove sagtennene, tannkjøttet som er trukket bort som et sceneteppe i det forestillingen begynner. Det er umulig å se bildene uten å høre musikken fra filmen Haisommer, det dunkende temaet av to toner som varsler om at noe forferdelig er i ferd med å skje.

Er det i ferd med å skje noe forferdelig? Akkurat i denne haiens tilfelle er faren liten: Det er bare én fisk det er snakk om, skummel og forvirret der den tilsynelatende er i ferd med å rote seg inn i farvann hvor den ikke hører hjemme.

Men kanskje springer interessen for den ensomme fisken likevel ut av en slags felles angst for endetid og sammenbrudd? Det har nemlig vært påtakelig de siste få årene hvordan sjøuhyrene har fått et oppsving.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn