PROVOSERER: Hans-Wilhelm Steinfeld om Russland.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROVOSERER: Hans-Wilhelm Steinfeld om Russland. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Uhyrlige anklager

Hva er det Steinfeld er redd for?

Debattinnlegg

Tidligere utenrikskommentator og nå pr-agent Hans-Wilhelm Steinfeld anklager forskningsdirektør ved Nobelinstituttet Aslak Toje og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen for å spre russisk propaganda om konflikten i Ukraina (Uhyrlige påstander i NRK, Dagbladet 8. mars). At en respektert og på ingen måte russiskvennlig forsker som Toje og en kritiker av russisk politikk overfor Tsjetsjenia som Wilhelmsen utsettes for denne type anklager er skremmende.

Å stille seg spørrende til påstanden om at det var Viktor Janukovitsj? sikkerhetsstyrker som sto bak drapene på demonstranter på Maidan i Kiev er ifølge Steinfeld et «kildekritisk sammenbrudd». Mon det? Kort tid etter dramaet i den ukrainske hovedstaden offentliggjorde russisk etterretning en telefonsamtale mellom Estlands utenriksminister, Urmas Paet, og EUs utenrikspolitiske koordinator, Catherine Ashton, der Paet sa at han hadde foruroligende opplysninger som tydet på at det var ekstremistiske elementer blant demonstrantene som sto bak drapene på Maidan. Paet har i ettertid bekreftet innholdet i samtalen med Ashton. Den 12. februar i år offentliggjorde BBC et intervju der «Sergej» som hadde deltatt i kampene på Maidan, bekreftet at opposisjonen hadde brukt skytevåpen. BBC-journalist Gabriel Gatehouse skrev i den forbindelse at det framsto som uklart hvem som skjøt hvem på Maidan, og at domstolene i dagens Ukraina tilsynelatende blokkerte forsøk på å oppklare drap som ikke kunne skyldes sikkerhetsstyrkene. Er dette ukjent for Steinfeld?

Steinfelds angrep på Toje og Wilhelmsen er så aggressivt at det knapt kan oppfattes som noe annet enn et forsøk på å skremme forskere og andre til ikke å stille spørsmål ved den vestlige fremstillingen av konflikten i Ukraina. Hva er det Steinfeld er redd for? At den russiske fremstillingen er mer troverdig? At folk skal begynne å tenke selv?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.