Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uimotståelig om sexgal selger

Nick Caves nye roman.

BOK: Det første vi får vite, er at det går til helvete. Bunny Munro ligger på hotellrommet med en hore på badet og en minibar i magen, mens han prøver å trøste kona over telefonen. For seint. Da han kommer hjem neste dag, er hun død. Plutselig står han alene med ansvaret for sin ni år gamle sønn. Etter et forsøk på å drukne forvirringen i sprit, innser han at eneste løsning er å vende tilbake til jobben. Dermed legger han ut på en undergangsdømt salgsturné med en koffert skjønnhetsprodukter, og sønnen i passasjersetet som kartleser.

Uimotståelig
Nick Cave er en levende legende. Australieren med det diabolske blikket og de gammeltestamentlige tekstene har satt sitt umiskjennelige preg på musikkhistorien i tre tiår. For 20 år siden romandebuterte han med « And the Ass Saw the Angel», en grotesk klassiker gjennomtrukket av hjemmebrent og bibelsk regn.

Han skrev manuset til westernfilmen «The Prosposition» fra 2005, og for et drøyt år siden bebudet han et nytt filmmanus oppkalt etter Leonard Cohen-låta «Death of a Ladies' Man», om en sexgal dør-til-dør-salgsmann på streiftog i Caves hjemby Brighton. Alt tyder på at det er denne historien han nå har omarbeidet til en litt uhåndgripelig, men totalt uimotståelig andre roman.

Ekstra gledelig er det at Aschehoug slipper «Bunny Munros død», oversatt av Sverre Knudsen, samme dag som den internasjonale lanseringen.

Finstemt
Det begynner litt forvirrende. Virker ikke parodisk. Heller ikke troverdig. Ikke spesielt poetisk. Men det suger likevel tak. Historien etablerer sine egne obskøne premisser og en herlig morbid humor. Og gradvis blir den spritstenkte og sprengkåte galskapen spleiset med uventet skjør og, ja, rørende skildring av et far og sønn-forhold helt utenom det vanlige.

Så bærer det nedover den forblåste kanalkysten i et flimmer av sprø kunder og billige hotellrom. Bunny Junior klamrer seg til et ettbindsleksikon, og vil gjerne gjøre faren stolt. Men Bunny Munro er i rask oppløsning, og det forverres da hans trofaste dametekke plutselig svinner hen. Kjølig skrelles psyken hans i stadig mer bisarre scener.

Perspektivet skifter mellom ham og sønnen, mens en finstemt sjargong tar form dem imellom. På sitt beste kan de kort ristede samtalene minne om dialogen mellom far og sønn i Cormac McCarthys poetiske postapokalypse «The Road», som nå er på trappene som film, med soundtrack av nettopp Nick Cave. Men «Bunny Munros død» byr også på en brutal slapstick som gjør den til noe ganske eget.

Hardt regn
I siste halvdel av boka kommer Caves mer karakteristiske stemme til syne, og tilfører historien enda noen dimensjoner med en serie onde varsler og et stadig mer apokalyptisk vær, som setter stemningen for bokas fatale opprulling.

For dem som helst ønsker avklarede premisser blir det bare verre for hver side. Tør du derimot gi deg hen, er belønningen en hysterisk underholdende heisatur til helvete.

image: Uimotståelig om sexgal selger
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media