Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uimotståelig søt

Årets søteste film.

FILM: Da 26-åringen Andrew «Large» Largeman kommer tilbake til New Jersey, er det ikke bare for å ta farvel med moren. Det er også tid for et endelig oppgjør med far, men uventet nok blir hele Andrews liv snudd opp ned i løpet av de få dagene.

Lavbudsjettsfilmen «Garden State» ble oppdaget på Sundance -festivalen, hvor filmer som avviker fra storselskapenes samlebåndstenkning får oppmerksomhet. Debutant Zach Braff har skrevet, regissert og spiller hovedrollen i det som er årets søteste film.

Piller

Andrew bruker så mange piller at han går rundt i en bedøvet virkelighet. Han har ikke hatt kontakt med foreldrene på ni år, og bor i eksil i Los Angeles. Egentlig er han skuespiller, som betyr at han er servitør mens han venter på den store rollen. Men da psykiaterfaren (Ian Holm) ringer og forteller at moren er død, tar han seg sammen og reiser hjem - og lar pillene bli igjen.

Hjemkomsten blir en blanding av nummen sorg og gjenforening med gamle slacker-venner. Bestekompisen Mark (Peter Sarsgaard) er evig stein, jobber som graver på den jødiske kirkegården og har en uggen bigeskjeft som ikke skal nevnes her.

Odde typer

De neste dagene befinner Andrew seg i en verden befolket av de snodigste personer: han som ble mangemillionær på å finne opp den lydløse borrelåsen, paret som bor i en båt i et steinbrudd, han som ble politi i mangel av noe bedre, og, ikke minst, Sam (Natalie Portman), som Andrew møter på et legekontor.

Uimotståelig

Sam er sannsynligvis altfor god til å være sann: Hun er pen og smart og har en strålende personlighet (selv om hun er lystløgner), og hun og Andrew faller for hverandre fra første sekund. Naturligvis. Og Portman legger så mye energi i rollen at vi slipper det ekkelt søtladne. Dessuten er tilfanget av odde typer nok til å holde interessen ved like.

Filmens hovedtema - Andrews vanskelige forhold til faren - takles greit, men ikke med den dramatiske dybden som ligger i stoffet. Andrew er og blir en tilskuer, og selv om han gradvis våkner fra pillerusen, har han fortsatt vanskelig for å involvere seg. Likevel, «Garden State» er en film hvor man kan kose seg i 100 minutter, og med et fullkomment tilpasset soundtrack blir helheten uimotståelig.

FORELSKET: Sam (Natalie Portman) og Andrew (Zach Braff) forelsker seg fra første øyeblikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media