Ujevn Lessing

Ujevn novellesamling av nobelprisvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Britiske Doris Lessing – nobelprisvinneren i litteratur 2007 – er født i Persia (nå Iran), og vokste opp i Rhodesia (nå Zimbabwe). I 1949 emigrerte hun, med barn og debutmanuskript under armen, til London, der hun fremdeles bor.

Denne flerstemte bakgrunnen må være én av årsakene til Lessings vidsyn. Med stor kunnskap skriver hun om etnisk identitet, klasseskiller og kjønn. Sivilisasjonskritikken er sjelden langt unna. Kjærligheten er ofte en del av bildet.

Begjærlige bestemødre

Så også i «Bestemødrene». Boka består av fire lengre noveller. Tittelnovellen skildrer to svært nære venninner som innleder forhold til hverandres sønner, mens guttene ennå bare er ynglinger. De tette forbindelsene fortsetter også etter at sønnene får jevnaldrende koner og egne barn. Sønnenes ektefeller forstår ikke den merkelige fortroligheten, og omsider kommer oppgjøret.

Fortellingen virker en tanke banal. Lessing skriver med en skeptisk distanse til sine skikkelser som kunne ha mildnet dette inntrykket, men som tvert om fører til at personene oppleves som lite troverdige generaliseringer. Novellen er samlingens svakeste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer